Мер Одеси призупинив рішення міськради про скасування декомунізації

 

Мер Одеси Геннадій Труханов призупинив дію рішення міськради про скасування декомунізації вулиць та інших географічних об’єктів. Відповідне розпорядження було підписано в суботу, повідомляє прес-служба мерії.

Зазначається, що дане питання буде винесено на повторний розгляд сесії міської ради після проведення процедури громадського обговорення відповідного проекту рішення.

Агентству “Інтерфакс-Україна” у прес-службі міськради пояснили, що ініціатива ухвалення резонансного рішення 26 квітня була пов’язана з тим, що розпорядження екс-голови обладміністрації Михаїла Саакашвілі про декомунізацію містило ряд помилок.

Зокрема, деякі вулиці, назви яких були ним змінені, не підпадали під дію закону “Про декомунізацію” (вулиці Бєлінського, Гончарова), чотири вулиці взагалі не існували в Одесі, а частина згаданих у рішенні екс-голови ОДА вулиць вже була перейменована раніше в рамках такого ж закону. Крім того, в розпорядженні дублювалися деякі назви топонімів.

Нагадаємо, 26 квітня Одеська міськрада під керівництвом Труханова затвердила назви 1531 топоніму (вулиць, провулків, проспектів тощо) українською і російською мовами, повернувши радянські назви частині вулиць, які перейменував тодішній голова ОДА Саакашвілі в рамках декомунізації.
Зокрема, міськрада повернула стару назву проспекту Маршала Жукова, який рішенням голови ОДА був названий проспектом Героїв Небесної Сотні.

Це рішення викликало потужний громадський резонанс. Прокуратура Одеської області відкрила кримінальне провадження за фактом перейменування, начальник управління СБУ виступив з вимогою до мера скасувати рішення міськради.

Пізніше Приморський районний суд Одеси визнав незаконним і скасував рішення міськради про повернення колишніх назв раніше “декомунізованим” вулицям.

Читайте також:
В Одесі розмалювали червоною фарбою меморіальну дошку Жукова
на військкоматі

Мер Одеси принаймні з 2002 року є громадянином Росії

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна