Аграмунт не написав заяву про відставку, але Бюро ПАРЄ висловило йому недовіру

 

Всупереч домовленостям, президент Парламентської асамблеї Ради Європи Педро Аграмунт не написав заяву про відставку і взагалі не з’явився на засідання Бюро Асамблеї в п’ятницю, 28 квітня.
Про це повідомив голова української делегації в ПАРЄ Володимир Ар’єв.

«Президент ПАРЄ Аграмунт не написав заяву про відставку, не з’явився на Бюро і, відповідно, не зробив жодної заяви, обіцяної раніше», – написав Ар’єв у «Фейсбуці».

Як відомо, процедури відправлення у відставку президента в ПАРЄ не передбачено – це можна зробити лише за його власною заявою.

Але, незважаючи на неявку Аграмунта на засідання, Бюро Асамблеї «абсолютною більшістю голосів висловило йому недовіру і відмовило в дозволі здійснювати візити, робити заяви та проводити іншу активність від імені ПАРЄ», – повідомив Ар’єв.

«Тобто від повноважень президента ПАРЄ у Аграмунта, фактично, залишилась одна назва», – пояснив голова української делегації.

Він також додав, що досі процедури відкликання президента з посади не існувало, оскільки за 50 років не виникало такої потреби.

«Тепер регламентний комітет має розробити цю процедуру», – зазначив Ар’єв.

«Кажуть, українська політика базується на інтриганстві і брехні. Але українські політики – невинні діти порівняно з деякими сивочолими європейськими циніками, інтриганами і непорядними людьми», – прокоментувала ситуацію перший заступник голови Верховної Ради України Ірина Геращенко.

Вона нагадала, що іспанський сенатор Аграмунт сам пообіцяв ПАРЄ оголосити про свою відставку 28 квітня, «але сам традиційно в цей день… сховався і втік, в надії, що скандал розсмокчеться. Це просто ганьба вселенська».

За словами Геращенко, це перший за всю майже 70-річну історію ПАРЄ випадок недовіри її президенту.

Як повідомляла «Новинарня», скандал навколо президента ПАРЄ Педро Аграмунта виник після того, як він разом з іще кількома високопоставленими членами ПАРЄ злітав у Сирію разом із депутатами Держдуми Росії, відстороненими від участі в засіданнях ПАРЄ через незаконну анексію Криму.

На засіданні 24 квітня в ПАРЄ офіційно вимагали відставки Аграмунта через його поїздку до Сирії з росіянами.
Роботу асамблеї було заблоковано, і зрештою Аграмунт тимчасово відмовився від головування на асамблеї.
25 квітня в Парламентській асамблеї відбулися відкриті (всупереч бажанню президента) слухання щодо поїздки президента і ще двох високопоставлених членів ПАРЄ в Сирію разом із депутатами Держдуми Росії, яких відсторонено від роботи в ПАРЄ через незаконну анексію Криму.

Зрештою Аграмунт погодився піти з посади, але тільки після виступу в пленарній залі Парламентської асамблеї короля Іспанії Філіпа VI 27 квітня.

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна