Ніхто й ніколи не втягнне Білорусь у загарбницьку війну проти України, – Порошенко

 

У середу, 26 квітня, президент Петро Порошенко зустрічається з колегою з Республіки Білорусь Олександром Лукашенком.

Як передає прес-служба Банкової, глави двох держав беруть участь у заходах у зв’язку з 31-ю річницею аварії на Чорнобильській атомній електростанції – спільно вшановують пам’ять загиблих у чорнобильській катастрофі та відвідують об’єкти на ЧАЕС.

Глави держав поклали кошики квітів до “Стіні пам’яті” меморіального комплексу “Героям Чорнобиля”.

На урочистому мітингу на території атомної станції Петро Порошенко кілька разів назвав Олександра Лукашенка своїм “добрим другом” та висловив упевненість, що жодна країна-агресор не втягне Білорусь у загарбницьку війну проти України.

“Впевнений, що українсько-білоруський кордон завжди був, є і буде кордоном добросусідства, надійного партнерства, миру. І ніхто й ніколи нас не посварить. Я отримав підтвердження від президента Білорусі, що ніхто й ніколи не зможе втягнути Білорусь у свою загарбницьку війну проти України”, – сказав Порошенко.

На думку, Порошенка, народ Білорусі та “його досвідчений і високодостойний президент цього не допустять”.

У свою чергу Олександр Лукашенко підтвердив відданість дружбі з Україною.

“Петро Олексійович, мабуть, все-таки доречно пов’язав те, що відбулася катастрофа тут (на ЧАЕС) багато років тому, з тим, що відбувається у нашому європейському регіоні, в тому числі і в нашому регіоні. Петро Олексійович і весь український народ знає і нашу позицію в цьому відношенні: мир, мир і лише мир. Українці ніколи не були для білорусів чужими людьми. Хто нас може роз’єднати? Ніхто!”, – заявив Лукашенко.

Він запевнив президента України, що Білорусь і надалі готова допомагати у врегулюванні ситуації в Україні: “Ми будемо працювати лише заради миру. У нас немає іншої мети. Нам якомога швидше потрібно припинити ці міжусобні “драчки”, припинити з’ясовувати відносини зі зброєю. Будьте певні, ми будемо працювати і надалі. Скажіть, що ми ще можемо зробити, і ми це обов’язково зробимо”, – наголосив президент Білорусі.

Лукашенко додав, що його коріння “зарите десь тут між Києвом і Черніговом”.

На ЧАЕС він заявив, Білорусі та Україні необхідно посилити взаємодію з чорнобильської проблематики.

“І білоруси, і українці розуміють, що чорнобильська катастрофа не знає кордонів. Наші держави намагаються разом долати цю біду. Реалізовано ряд спільних заходів в області радіоекологічного моніторингу та радіаційного контролю, сільського та лісового господарства, координації наукової та інформаційної роботи. Ми успішно співпрацюємо в рамках чорнобильських проектів міжнародних організацій, – сказав президент Білорусі, якого цитує його прес-служба. – Однак потенціал можливостей співпраці Білорусі та України використовується далеко не в повному обсязі. Упевнений, що наші вчені, медики, екологи – всі, хто в Білорусі і Україні працює на ліквідацію наслідків аварії, збереження здоров’я людей на постраждалих територіях, – можуть і повинні зробити значно більше”.

Сайт адміністрації президента РБ інформує, що 26 квітня Олександр Лукашенко і Петро Порошенко проведуть також переговори на території Білорусі. “Глави держав обговорять широкий комплекс питань двостороннього співробітництва, передусім у торговельно-економічній сфері, а також питання політичної взаємодії, міжнародний порядок денний і подальші зусилля з мирного врегулювання конфлікту на південному сході України”, – ідеться в анонсі.

Як відомо, раніше Олександр Лукашенко заявляв про “блискучі стосунки” із президентом країни-агресора Володимиром Путіним. Лукашенко зазначав, що готовий стати з Путіним “спиною до спини і відстрілюватись”.
Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна