Поліція затримала злодіїв, які викрали “Апостол” із бібліотеки Вернадського, – ЗМІ

 

У Києві співробітники карного розшуку затримали людей, які викрали стародрук “Апостол” 1574 року з бібліотеки Вернадського. Про це повідомляє канал “112 Україна” із посиланням на джерело в поліції.

“Зараз на вулиці Саксаганського в ресторані співробітники карного розшуку здійснюють затримання членів злочинної банди, які вкрали з бібліотеки ім. Вернадського книгу “Апостол” 1574 року. Книга знаходиться на місці затримання”, – розповів інформатор телеканалу.

Книгу хотіли продати за 150 тисяч доларів, але, як стверджує джерело, зійшлися на 100 тисячах. У ресторані під час продажу злочинців і затримала поліція.

Поліції вдалося затримати банду, в тому числі, за допомогою технічних засобів.

“Затримані, чотири особи, входили до складу закритої групи. Нікого до себе не підпускали, всі члени банди – фахівці в антикваріаті. Працювали переважно під замовлення”, – розповіло джерело.

Нагадаємо, 16 травня “Новинарня” інформувала, що з Національної бібліотеки України імені В. І. Вернадського в Києві було викрадено унікальне видання – “Апостол” Івана Федорова, надрукований 1574 року.
Як заявив директор НБУВ Володимир Попик, книга зникла 10 травня з відділу стародруків та рідкісних видань.

За словами працівників бібліотеки, до них прийшов чоловік, який назвався представником контролюючого органу, і надав копії документів для проведення звірок тих книг, які в них зберігаються. Після чого назвав список тих видань, які він хотів би перевірити. При цьому попросив окреме приміщення, де б він зміг спокійно працювати.

Протягом дня ця людина кілька разів виходила з приміщення, залишаючи в ньому свої речі. В кінці робочого дня чоловік вийшов і назад уже не повернувся. Коли працівники бібліотеки почали звіряти видані йому для ознайомлення видання, виявилося, що стародрукованого “Апостола” немає.

Львівський “Апостол” Івана Федорова було видано накладом близько 1-1,2 тис. примірників, наразі відомо про близько 120 збережених одиниць. При цьому у фондах Національної бібліотеки ім. Вернадського зберігається п’ять примірників, але всі вони неповні.

Крім того, примірники книги є у книгосховищах Львова, Харкова, Дніпропетровська, а також в інших країнах – Білорусі, Польщі, Болгарії, РФ, США тощо. Книга видана у великому форматі, оригінальне видання складалося з 278 аркушів, включаючи 264 пронумерованих.

Читайте також:

СБУ перехопила на кордоні з Росією викрадений стародрук “Апостол”

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна