Якщо Росія не виконає присуд Суду ООН, Київ апелюватиме до Генасамблеї, – Мін’юст

 

Міністерство юстиції України звернеться до Генасамблеї Об’єднаних Націй, якщо РФ не виконає проміжне рішення Міжнародного суду ООН щодо Меджлісу й української освіти в Криму. Про це заявив міністр юстиції Павло Петренко під час брифінгу 24 квітня, передає “Укрінформ“.

“Що стосується Росії, то Росія або виконає проміжне рішення Міжнародного суду ООН, або ми будемо ставити питання про застосування примусових механізмів аж до винесення цього питання на засідання Генеральної асамблеї Організації Об’єднаних Націй. І фактично це буде сигналом: чи Росія вже перейшла всі межі, чи вона все ж таки має якийсь здоровий глузд і фактично припинить переслідування кримських татар і українців, як це встановив суд навіть у проміжному рішенні”, – сказав Петренко.

Водночас міністр не став коментувати заяву окупаційної влади Криму про те, що вона не збирається переглядати рішення про заборону Меджлісу кримськотатарського народу. Як пояснив Петренко, він не хоче коментувати заяви “псевдовлади в Криму, тому що це абсолютно нелегітимні органи, які не визнає не тільки Україна, а й весь цивілізований світ”.

Петренко зазначив, що Мін’юст стежить за поведінкою Росії та вживатиме адекватних заходів і механізмів найближчим часом.

“Один із механізмів – це ухвалення відповідної резолюції Генеральною асамблеєю Організації Об’єднаних Націй… Друге – це рішення, якщо не буде виконане, воно буде покладене в основу і кримінального трибуналу, який точно буде”, – заявив Петренко.

Як інформувала “Новинарня“, 19 квітня Міжнародний суд ООН оголосив про запровадження запобіжних заходів за позовом “Україна проти РФ” для захисту національних меншин в Криму.
Це проміжні рішення, які фактично визнають порушення Росією положень Конвенції про запобігання усіх форм расової дискримінації.
Серед іншого, суд зобов’язав РФ утриматися від обмежень щодо кримських татар на представництво власних інтересів, включно з поновленням діяльності Меджлісу; забезпечити поновлення освіти українською.

Читайте також:
“Справедливість є”. Лана Зеркаль – про те,
чому рішення Суду ООН є позитивним для України

Речник Путіна відповів, чи поновлять у Криму Меджліс після рішення Суду ООН

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна