Реальні військові видатки України скоротилися. Росія обігнала саудитів, – SIPRI

 

У 2016 році Росія вийшла на третє місце в світі за витратами на озброєння, витіснивши з першої трійки Саудівську Аравію. Про це йдеться в доповіді Стокгольмського міжнародного інституту досліджень проблем миру (SIPRI), передає “Новинарня” з посиланням на “Новое время”.

Згідно зі звітом, Російська Федерація витратила на військові потреби 69,2 млрд. доларів, показавши зростання на 5,9%.
Оборонні витрати Саудівської Аравії впали на 30% – до 63,7 млрд. доларів.

Натомість Україна скоротила в 2016 році реальні видатки на оборону, констатують у SIPRI.

Хоча номінальні видатки Києва на оборону зросли з 79 мільярдів гривень у 2015 році до 87,5 мільярда гривень у 2016-му, у валюті в фіксованих цінах ця цифра скоротилася з 3,6 мільярда до 3,4 мільярда доларів.

З огляду на те, що економіка України у 2016 році зросла, частка видатків на оборону впала з 4 до 3,8% ВВП.

Загалом торік загальний обсяг військових витрат у світі зріс на 0,4% порівняно з 2015 роком – до 1,69 трлн. доларів.

Перше місце за розміром витрат на озброєння зберегли Сполучені Штати Америки: у 2016 році оборонні витрати США зросли на 1,7% і досягли 611 млрд. доларів.

На другому місці, як і раніше, Китай: зростання на 5,4%, до 215 млрд. доларів.

П’яте місце, після Росії й саудівської Аравії, утримує Індія, яка збільшила військовий бюджет на 8,5% – до 55,9 млрд. доларів.

Європейські країни показали зростання військових витрат протягом двох років поспіль, збільшивши їх у 2016-му на 2,6%.
Нарощення оборонних видатків припало насамперед на країни Центральної Європи. 

“Зростання витрат у багатьох країнах Центральної Європи почасти пояснюється сприйняттям Росії як країни, що представляє загрозу, що зросла”, – заявив старший науковий співробітник програми озброєнь і військових витрат SIPRI Сімон Веземан.

Читайте також:
У 2016 році лише дві країни-члени НАТО витратили на оборону обіцяні 2%

Базуючись на звіті SIPRI, “Німецька хвиля” зазначає, що глобальні витрати на озброєння зросли вперше з 2011 року.

Видання зазначає, що “насамперед збільшили свої витрати провідні за військовою міццю країни – США, Китай і Росія. Тим часом деякі інші країни з високим рівнем витрат на озброєння, такі як Саудівська Аравія, хоч і скоротили свої витрати, але не з політичних міркувань, а з огляду на падіння цін на нафту”.

На думку політолога Маріуса Балеса з Боннського міжнародного центру конверсії, дані нового звіту SIPRI підтверджують тренд, який спостерігається вже тривалий час.

“На відміну від того, що було ще десять років тому, сьогодні вже не робиться ставка на дипломатію та на міжнародні організації. Натомість окремі держави зважають на те, щоб за допомогою озброєння подбати про власну безпеку”, – сказав Балес.

Анексія Криму Росією, напруженість у Південнокитайському морі, війни на Близькому Сході – все це підживлює побоювання, що збройні конфлікти поширюватимуться далі, зазначає боннський експерт. Водночас зменшується довіра до міжнародних організацій та інституцій.

Серед ключових кризових регіонів – традиційно Близький Схід.

“Наша інформація вказує на те, що Росія 2016 року витратила на війну в Сирії 464 мільйона доларів”, – повідомив економіст SIPRI Нан Тіан.

 

 

Читайте також:
Бюджет-2017: скільки грошей виділили Збройним силам
та іншим силовим структурам

Порошенко підписав держбюджет-17, підкресливши зростання видатків на армію

Висновки SIPRI про об’єми військової торгівлі України з Росією – некоректні, – експерт

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна