Майдан в ПАРЄ. Попри вимоги відставки, проросійський голова Асамблеї уник відставки

 

Два голоси не вистачило Парламентській асамблеї Ради Європи для внесення до порядку денного сесії питання про відставку президента ПАРЄ Педра Аграмунта. Як передає “Новинарня“, про це в ефірі каналу “Еспресо TV” повідомила зі Страсбурга член української делегації в ПАРЄ Олена Сотник.
За її словами, це означає, що на квітневій сесії питання про відставку Аграмунта не розглядатиметься.

Претензії до президента ПАРЄ Педро Аграмунта полягають насамперед у тому, що в березні він здійснив поїздку до Сирії на російському літаку разом із російськими депутатами, які усунуті від роботи в ПАРЄ через анексію Криму Росією.

Питання про недовіру Аграмунту 24 квітня почала ставити на зустрічі з ним група Європейської народної партії, яка делегувала його на посаду президента ПАРЄ, зокрема депутати з Верховної Ради України.

На сесійному засіданні ПАРЄ українська делегація підняла плакати з фотознімками з візиту Аграмунта до Сирії поруч із росіянами та фото дітей, убитих внаслідок ударів авіації президента Асада.

Засідання було фактично заблоковано.

Після хвилі критики президент ПАРЄ оголосив перерву, аби провести бюро ПАРЄ (керівний орган Асамблеї).

На бюро не знайшло голосів, щоби винести на розгляд окрему резолюцію щодо візиту Педро Аграмунта до Сирії. Про це повідомив зі Страсбурга кореспондент “Європейської правди”, який поспілкувався із учасниками закритого засідання Бюро.

“В ПАРЄ був внесений проект даної резолюції але було ухвалене рішення про відмову від його розгляду під час поточної сесії.
Натомість влітку Асамблея має намір розглянути комплексну резолюцію щодо ситуації в Сирії, частиною якої стане епізод з поїздкою Аграмунта”, – ідеться в повідомленні.

Після завершення перерви місце головуючого обійняв віце-президент ПАРЄ Роджер Гейл. Педро Аграмунт не повернувся до зали.

Генсек ПАРЄ Войцех Савіцький оголосив, що Аграмунт погодився відповісти на запитання депутатів на окремому засіданні у вівторок.

Регламент ПАРЄ не передбачає дострокової відставки президента Асамблеї, однак частина групи ЄНП, зокрема делегати з Верховної Ради України, а також інші групи вимагають зміни регламенту.

“Серйозні помилки вимагають серйозної відповіді. Ми закликаємо вас подати у відставку”, – заявив представник групи соціалістів Мішель Ніколетті.

“Головуючий на сесії поінформував , що на вимогу делегатів відбудуться слухання, де Аграмунт готовий буде відповісти на питання. Але українська делегація вимагає змін до регламенту і запуску процедури імпічменту”, – написала у “Фейсбуці” член ПАРЄ, перший-віце-спікер ВР України Ірина Геращенко.

Раніше президент ПАРЄ, відкриваючи весняну сесію, заявив, що в поїзді до Сирії він представляв не Асамблею, а лише себе як іспанського депутата.

“Ця  поїздка в жодному разі не має розглядатися і використовуватися для підриву авторитету Асамблеї”, – наголосив він.

Аграмунт також зазначив, що не підтримує дії сирійського президента Башара Асада, з яким він зустрічався в Дамаску.

“Керівництво Сирії причетне до серйозних порушень прав людини… Асамблея неодноразово ухвалювала рішення із засудженням дій Сирії, і я підтримую всі ці рішення”, – заявив президент ПАРЄ.

По обіді голова делегації ВР України в ПАРЄ Володимир Ар’єв наголосив, що українська делегація наполягатиме на добровільній відставці президента Асамблеї, оскільки інших шляхів для вирішення цього питання, відповідно до реглаенту, не існує.

“Аграмунт має подати у відставку, іншого варіанту немає. Він пропустив час, коли було можливо пояснити його поїздку”, – сказав Ар’єв у коментарі “ЄП”.

“В Асамблеї ніколи не було такого президента, щоби виникало питання відставки, через це процедура імпічменту наразі не передбачена. Тому єдиний шлях – вимагати його добровільної відставки”, – пояснив він.

Ар’єв визнав, що ідея про запровадження процедури імпічменту президента ПАРЄ, яка обговорюється нині, не може підмінити дане рішення, оскільки навіть у разі затвердження вона не буде поширюватися на чинного президента.

“У нас не залишається інших варіантів: ми маємо його змусити його написати заяву про відставку. Ми будемо закликати інші групи та національні делегації підтримати нас – як ці сталося сьогодні (коли Аграмунта змусили тимчасово відмовитися від головування)”, – сказав Володимир Ар’єв.

Паралельно з цим колишня президент ПАРЄ Анн Брассер на полях Асамблеї зазначила, що представники керівництва ПАРЄ блокують створення механізму розслідування випадків корупції.

Нагадаємо, українська делегація намагалася ініціювати відставку проросійського президента ПАРЄ Педро Аграмунта ще в жовтні 2016 року, однак у січні Асамблея переобрала іспанця на посаді ще на рік.

Читайте також:

“На гачку”. Голова ПАРЄ Аграмунт прилетів до Сирії на російському літаку із забаненими депутатами Держдуми

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна