Американці наклали нові санкції на Сирію через хімічну атаку

 

Сполучені Штати Америки запровадили персональні санкції проти 271 співробітника Сирійського науково-дослідного центру у відповідь на хімічну атаку режиму Асада проти мирного населення в провінції Ідліб на початку квітня. Про розширення американських санкцій проти Сирії оголосив міністр фінансів Стівен Мнучін.

За словами Мнучіна, під санкції потрапили вчені-хіміки, а також особи, що працюють в суміжних областях – влада США вважає, що вони щонайменше з 2012 року працювали над програмою виготовлення хімічної зброї для уряду Башара Асада. Їх активи в США мають бути заморожені, з ними заборонено мати будь-які стосунки.

Влада США вважає, що саме в цьому науковому центрі був виготовлений зарин, який урядові збройні сили використовували для проведення хімічної атаки в місті Хан-Шейхуні в провінції Ідліб, контрольованому повстанцями.

“Ці санкції націлені на науковий центр, який забезпечив жахливу атаку диктатора Башара Асада проти невинних чоловіків, жінок і дітей”, – йдеться в заяві Стівена Мнучіна, якого цитує агентство Associated Press.

Як відомо, проти того ж Сирійського науково-дослідного центру ще в 2005 році вводив санкції президент Джордж Буш-молодший. При президентові Бараку Обамі санкції накладалися на імовірно пов’язаних з інститутом бізнесменів і компанії.

Читайте також:
У кадр ЗМІ на сирійській авіабазі Шайрат потрапили російські контейнери хімзброї

Нагадаємо, в результаті хімічної атаки на контрольоване сирійською опозицією місто Хан-Шейхун 4 квітня загинули щонайменше 84 людини.
Влада Сирії заявила про відсутність у неї хімзброї.
У міноборони РФ визнали, що удару завдала авіація Асада, але ціллю нібито було хімічне виробництво бойовиків.
Натомість у США, Британії, Франції покладають відповідальність на урядові війська Башара Асада.
У відповідь американські військові кораблі вночі 7 квітня випустили 59 крилатих ракет “Томагавк” по авіабазі Шайрат, яка, за висновком Пентагону, використовувалася для зберігання хімічної зброї, застосованої для удару по Хан-Шейхуну.

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.