ЦВК просить роз’яснення про вибори в ОРДЛО. Парубій відповів

Проведення виборів на окупованих територіях Донбасу неможливе, поки не буде виконана низка умов. Про це на брифінгу 20 квітня заявив голова Верховної Ради Андрій Парубій, повідомляє Еспресо.TV.

“Я вважаю, що питання про проведення виборів на непідконтрольних територіях сьогодні в цілому не є у порядку денному Верховної Ради”, – наголосив він.

За словами Парубія, про перехід до політичних питань і вибори в ОРДЛО не може бути мови без виконання безпекових передумов, зокрема контролю над кордоном.

“Перший пункт, який повинен бути виконаний, це всеосяжне припинення вогню, довготривале. Поки там є російські військові, організувати демократичний процес виборів вважаю неможливим та неприйнятним”, – підсумував Парубій.

Раніше цього дня стало відомо, що Центральна виборча комісія звернулася до комітетів Верховної Ради з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування, з питань правової політики і правосуддя для надання ними роз’яснень положень закону “Про місцеві вибори” щодо можливості призначення місцевих виборів на окремих територіях Донецької і Луганської областей.

Як повідомила прес-служба ЦВК, також Центрвиборчком звернувся до Ради в питанні здійснення заміщення депутатів місцевих рад на цих територіях у разі дострокового припинення їхніх повноважень до призначення Верховною Радою і проведення на цих територіях відповідних місцевих виборів.

“А в разі можливості призначення таких виборів – про невідкладне законодавче врегулювання проблемних питань, які можуть виникнути під час організації підготовки і проведення таких місцевих виборів і здійснення заміщення депутатів місцевих рад”, – сказано в повідомленні.

Зазначено, що “до ЦВК надходять численні звернення про можливість призначення та проведення відповідними тервиборчкомами виборів депутатів місцевих рад і відповідних сільських, селищних, міських голів”.

Читайте також:
Посол Німеччини: вибори в ОРДЛО можливі з російськими військами,
як в НДР 1990 року

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна