Почалися зйомки художнього фільму “Черкаси” – про героїчний опір окупантам тральщика ВМСУ в бухті Донузлав

В Україні почали знімати ще одну кінострічку, засновану на подіях російської агресії 2014 року. 18 квітня в Очакові на Миколаївщині режисер Тимур Ященко запустив зйомки фільму “Черкаси”, який розповідатиме опір екіпажу однойменного тральщика в озері Донузлав під час окупації Криму військами РФ.

Виробництвом військової драми займається українська компанія “МКК Film Servis” за підтримки Державного агентства України з питань кіно. Загальна вартість картини – майже 40 мільйонів гривень, фінансова підтримка держави становить 17,3 мільйона.

Це перший український художній фільм, що розповість про військове вторгнення РФ до Криму, а також про опір українських моряків.

Як повідомляє сайт “Крим. Реалії”, берег кримського озера Донузлав зображуватиме Кінбурнська коса, розташована між Дніпровсько-Бузьким лиманом і Чорним морем. Наступними локаціями стануть Одеса й Чернігівська область.

Як розповів Тимур Ященко, робота над сценарієм тривала протягом двох із половиною років.

Консультантом у фільмі виступає командир “Черкас”, капітан другого рангу Юрій Федаш, який тепер служить в Одесі начальником відділу бойової підготовки ВМС ЗСУ та закінчує Командно-штабний інститут використання військ при Національному університеті оборони України імені Черняховського.

Одну з ролей у фільмі зіграє колишній матрос тральщика Михайло Воскобойник.

Очікується, що військова драма “Черкаси” вийде на екрани в лютому-березні 2018 року.

тральщик “Черкаси”

Як відомо, 6-13 березня 2014 року на виході з бухти Донузлав російські окупанти затомили чотири списані судна, заблокувавши вихід кораблям Військово-Морських сил України. Після анексії Криму 20 березня російські військові висунули ультиматум українським морякам про перехід на бік Росії.
21 березня написали рапорт на звільнення й зійшли з тральщика “Черкаси” два офіцери, один мічман і ще дев’ять матросів. Але основний екіпаж “Черкас” відмовився виконати вимоги окупантів та здійснив спробу вирватися з Донузлава під пісню “Врагу не сдаётся наш гордый “Варяг”. Проте спроба була невдалою. Корабель став на якір, щоб не сісти на мілину, й почав тримати кругову оборону.
23 березня екіпаж здійснив повторну спробу прорвати блокаду, спробувавши пройти поміж двох затоплених російських суден. “Черкасам” це майже вдалося, однак до тральщика підійшов російський катер і вдарив у бік. Після цього носова частина “Черкас” опинилася на мілині.
24 березня, після захоплення росіянами десантного корабля “Костянтин Ольшанський”, “Черкаси” залишалися єдиним військовим судном на Донузлаві під українським прапором.
25 березня окупанти влаштували двогодинний штурм здійснювався за допомогою двох вертольотів Мі-35 та трьох швидкісних катерів. Зрештою тральщик було захоплено.

Читайте також:
Це тільки говориться: «Крим узяли без єдиного пострілу».
Майор Баранова – про вихід ЗСУ з півострова

Як повідомляла “Новинарня“, навесні 2017 року тривають зйомки ще двох фільмів про війну з російськими окупантами – “Кіборги” Ахтема Сеїтаблаєва та “Позивний Бандерас” Зази Буадзе. В обох випадках держбюджет покриває 50% витрат.

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна