У Польщі для заробітчан з України меси в костьолах служитимуть українською мовою

 

У Польщі в районах проживання багатьох українців запроваджують у римокатолицьких костелах меси грекокатолицького обряду українською мовою. Про це повідомляє Wyborcza.pl.

Досі богослужіння українською в польських містах відбувалися в католицьких церквах лише з нагоди великих свят. Тепер вони проходитимуть щонеділі – в тих містах, де українська громада живе і де немає греко-католицької церкви.

З 9 квітня українці можуть чути месу рідною мовою в місті Груєць (Мазовецьке воєводство, костел Милосердя Божого), а також у Лодзі в каплиці Святого Христофора.

Незабаром до них приєднаються парафії в інших містах: із травня меси українською мовою відправлятимуть у Пьотркові-Трибунальському, Згєжі, Каліші, Свідниці й Радомі.

Це результат зусиль єпископа Вроцлавсько-Гданської єпархії греко-католицької церкви отця Володимира Ющака спільно з іншими священиками. Обираючи “україномовні” парафії, духовенство керувалося даними бюро праці.

“У нас було багато запитів щодо участі в месах греко-католицького обряду від українських громадян, які проживають у Польщі. Ми хотіли б служити принаймні щонеділі й кожного свята”, – сказав у Радомі (Мазовецьке воєводство) отець Ющак.

Президент Асоціації українців в Польщі Петро Тима підкреслив, що  “це дуже необхідна практика для людей, які хочуть підтримувати зв’язок зі своєю вірою”.

“У районах, віддалених від великих центрів, з доступом до богослужінь у греко-католицькому обряді була велика проблема” – зазначив він.

Духовенство в Польщі вважає, що запровадження богослужінь для українців їхньою рідною мовою в католицьких храмах Польщі – “це реагування на реальність”.

Читайте також:
Ісуса Христа проголосили королем Польщі.
В інтронізації взяв участь президент Дуда. ФОТО

Мільйони від Ватикану. Хто на Донбасі отримує допомогу
з фонду Папи Римського

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.