На референдумі в Туреччині, можливо, сфальсифікували понад 2 млн. голосів, – ОБСЄ

 

Під час референдуму щодо розширення президентських повноважень у Туреччині могло бути сфальсифіковано близько 2,5 млн голосів.
Про це заявив австрійський представник спостережної місії Ради Європи Алев Корун, передає Reuters.

Спостережна місія провідного правозахисного органу Європи в складі 47 представників уже заявила, що під час референдуму мало місце нечесне суперництво – засоби пропрезидентської агітації отримали перевагу, опозиційні думки та ЗМІ піддавалися утискам.

Проте Корун наголосив, що також є питання щодо фактичного перебігу голосування.

“Йдеться про те, що закон дозволяє тільки офіційні конверти для голосування. Втім, центральна виборча комісія вирішила, що конверти без офіційного штампа слід визнати. Існує підозра, що до 2,5 млн голосів могли бути підроблені”, – сказав представник Ради Європи.

Крім того, Корун зазначив, що в місті з переважно курдським населенням Діярбакир спостерігачам перешкоджали в доступі до виборчих дільниць.

Нагадаємо, за підсумками підрахунку голосів на референдумi, значне розширення повноважень президента Ердогана підтримали трохи більш як 51% турецьких виборців, перевага над відповіддю “ні” – 1,2 млн. голосів.
Головна опозиційна партія Туреччини вимагає перерахунку до 60% бюлетенів.
Багато громадян Туреччини вийшли на вулиці, аби висловити протест проти результатів референдуму.

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна