Турчинов пояснив, чому в 2014 році оголосив АТО, а не воєнний стан

 

Відповіддю на квітневе загострення 2014 року стало запровадження антитерористичної операції, а не воєнного стану, бо потрібно було провести вибори нового президента, забезпечивши легітимність обраної української влади, а про воєнному стані вибори не проводяться. Про це в інтерв’ю українській службі BBC з нагоди третьої річниці АТО заявив колишній в.о. президента Олександр Турчинов.

“Мені треба було робити що завгодно, але провести чесні вибори, які визнає все суспільство. І тільки так я вибивав [у Росії] їхній “козир” нелегітимності української влади. Саме тому до завершення виборчого процесу не можна було вводити воєнний стан”, – пояснив тодішній глава держави.

“Це було свідоме рішення: з 25 лютого в Україні розпочалася президентська кампанія. Було очевидно, що поки у Росії перебував так званий “легітимний президент” Янукович, який підписав заклик щодо введення [російських] військ, а на кордоні України зосередилося близько 80 тисяч штурмових підрозділів збройних сил Росії, готових перейти кордон у будь-який момент, це – реальна небезпека.
Ми розуміли формулу, яку Кремль відпрацював ще в 2013 році на військових навчаннях – за зверненням законного керівника сусідньої країни російські війська допомагають відновити конституційний лад після захоплення влади заколотниками.
Загроза реалізації звернення Януковича щодо введення військ залишалася до обрання нового президента у травні 2014 року”, – пояснив Турчинов.

На питання, чому Росія не використала тоді “фактор Януковича”, екс-в.о. президента сказав: “Вони запізнилися, уже йшли вибори. У них реально час був [лише] до кінця березня”.

Нинішній секретар РНБО також заявляє, що не консультувався із західними партнерами, зокрема зі США, коли оголошував АТО.

“Мені дуже не сподобалася реакція наших партнерів на моє рішення про початок мобілізації. Деякі з них почали говорити, що не потрібно цього робити, бо це може бути подразником для Путіна і підставою для початку масштабної війни на території материкової України. Я вже не кажу за відмову в ті важкі часи надати нам хоч будь-яку військову допомогу.
Тому я ухвалював рішення про початок АТО, не проводячи консультацій ні з ким”, – повідомив тодішній в.о. президента.

Олександр Турчинов визнав, що тоді ситуацію врятували українські добровольчі батальйони.

“Саме так (закликом формувати добробати) ми перекривали ситуацію, поки армія вчилася воювати. Я вважаю, що добровольчі батальйони виконали свою історичну місію, – своєю самопожертвою вони дали нам час на відновлення армії”, – заявив Турчинов.

На закид про те, що добробати отримували зброю без будь-якого контролю, і це негативно вплинуло на криміногенну ситуацію в державі, згадати бодай результати процесу “Торнадо”, Олександр Турчинов сказав: “…У мене не було вибору, і я б знову пішов таким шляхом – мені треба було захистити країну”.

“Пам’ятаю одну зустріч з батальйонами на фронті з добровольчими підрозділами, на якій один з присутніх, весь у наколках, спитав: “Начальник, а амністія буде чи ні? Там у нас хлопці цікавляться”. Запитую, а що за хлопці? “Ну, там таке… вбивства, розбої”. Так, це було. Але це було нетипово, окремі випадки.
Я пам’ятаю, коли я відкривав склади зі зброєю, щоб роздати її батальйонам, офіцери відмовлялися це робити. Мене питали: “Олександре Валентиновичу, а хто буде за це відповідати?” Я казав: я буду відповідати і особисто підписував накази про видачу зброї”, – заявив Туричнов.

“Дійсно, ми тоді нікого не перевіряли. Будь-хто, – судимий чи несудимий, – хто казав, що готовий захищати країну, записувався, отримував зброю і йшов на Схід”, – сказав нинішній голова РНБО.

“Збройні сили боялися стріляти. Багато командирів того часу думало: а раптом повернеться стара влада, а ми тут “засвітились”, – вважає Турчинов.

Він розповів: “Під Краматорськом була ситуація, коли натовп цивільних просто голими руками відібрав кілька БТР у [25-ї] десантної бригади. Це був шок. Люди були не готові воювати. Їм потрібно було перейти психологічний бар’єр.
У цих умовах я зібрав керівництво Генштабу та силових структур, взяв карту, провів фломастером лінію від Станиці Луганської до Маріуполя через Слов’янськ і сказав: “Це буде лінія, за якою не повинно бути жодного ворога, жодного сепаратиста, вибудовуйте вздовж неї оборону”.
У Міноборони назвали цю лінію “лінією Т” – від мого прізвища.
Вибудувавши оборону вздовж неї, ми зачистили всіх сепаратистів, які залишилися в нашому тилу, а після цього – почали стискати кільце. І ось тут вже в квітні ця лінія почала перетворюватись на справжню лінію фронту. Почалася серйозна війна – я маю на увазі бої під Слов’янськом, в районі Сєверодонецька, Рубіжного, бій за Маріуполь”.

За його словами, психологічним переломом був удар по захопленому росіянами Донецькому аеропорту.

“У тій ситуації я віддаю команду завдати авіаудар по донецькому аеропорту. Мені дзвонять: “Але, Олександре Валентиновичу, річ у тому, що термінали аеропорту – це приватна власність, Ахметов нам виставить рахунки, по судах затягає”.
Кажу: “Нехай вас це не турбує. Це моя особиста відповідальність. Ще раз підтверджую команду – хоч письмово, хоч запишіть мої слова на диктофон, – завдати удар по аеропорту!”
І от коли військові літаки почали бити по аеропорту, коли спалили там тих чеченців, тоді, я вважаю, відбувся психологічний перелом, і всі зрозуміли, що назад ходу не буде. Всі зрозуміли: на війні треба воювати”, – розповів Турчинов.

Читайте також:
“Спершу думали, що це страйкбол”.
Три роки АТО: перший бій, порушений наказ, герой, втрата

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна