Порошенко підписав закон про створення Єдиного держреєстру військовозобов’язаних

 

Президент Петро Порошенко 14 квітня підписав закон про створення Єдиного державного реєстру військовозобов’язаних, ухвалений Верховною Радою 16 березня. Як передає “Новинарня“, це зазначено на сторінці законопроекту на сайті парламенту.

Законопроект 2504а-д був зареєстрований у листопаді 2015 року і відтоді неодноразово доопрацьовувався.

Державний реєстр буде єдиною автоматизованою інформаційно-телекомунікаційною системою, де зберігатиметься інформація про всіх військовозобов’язаних (призовників).

Реєстр має допомогти веденню військового обліку; плануванню та виконанню заходів мобілізації, призову на строкову військову службу, прийняття на військову службу за контрактом; інформаційному забезпеченню осіб, звільнених з військової служби, які мають право на пенсію, та членів сімей загиблих військовослужбовців відомостями щодо військового обліку.

Реєстр міститиме персональні та службові дані військовозобов’язаних громадян України віком від 17 до 60 років, зокрема, відомості про дату виїзду за межі України та дату повернення на територію України.

Власником усієї інформації виступатиме Міністерство оборони України, а розпорядником — Генеральний штаб ЗС України.

Сюди буде перенесено відомості з баз ЦВК, Держприкордонслужби, Міносвіти, міграційної та фіскальної служб. Також реєстр поповниться даними військовозобов’язаних (призовників) із облікових карток та особових справ військкоматів, інформує сайт Міноборони.

Очікується, що функціонування ЄДРВ дозволить створити централізовану базу даних всіх військовозобов’язаних та призовників, зменшити корупційний чинник у військових комісаріатах під час мобілізації та зробить неможливим ухилення громадян від призову на військову службу.

Як відомо, досі облік військовозобов’язаних у військкоматах вівся лише на паперових носіях, часто із позначками простим олівцем, що означало великі можливості для фальсифікацій відомостей, зокрема за хабарі для уникнення призову й мобілізації.

Читайте про голосування в лютому 2016:
Вороги мобілізації: парламент вдруге провалив закон про Держреєстр військовозобов’язаних

Доопрацьований проект №2504а-д прийняли в першому читанні 18 жовтня 2016 року (228 “за”).
Після того його вкотре провалили 6 грудня.

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна