“Чому у зрадників України не позабирали “Золоті зірки” Героїв?” ІНІЦІАТИВА ВІДКЛИКАННЯ

 

Володимир Рунець
журналіст (“24-й канал”)

(FB)

На фото Артем Андрійович Кизило – син Героя України (посмертно) Андрія Кизила з батьковою нагородою, яку йому на курточку прищепив сам міністр оборони.
Заслужений орден Андрія все життя нагадуватиме малому, хто його батько, і як треба жити по совісті.

А тепер давайте заглибимося в деталі.

За часи незалежності станом на сьогодні “Золоті зірки” Героя України отримали 174 людини. Це без урахування 259 “Орденів Держави”, які дають некомбатантам.

Найбільшу кількість таких нагород вручив президент Петро Порошенко (що логічно, бо в нас триває перша за новітню історію війна за незалежність). Серед нагороджених Порошенком – і генерал-майор Андрій Трохимович Ковальчук, і командувач ВДВ Михайло Забродський, і генерал-майор Ігор Гордійчук, і майор Євген Межевікін (Адам), і багато достойних воїнів. Серед них, на превеликий сором, затесалася і Надя Савченко.

На другому місці з видачі золотих зірок – дідусь Леонід Кучма, на третьому – Віктор Андрійович Ющенко.

40 найвищих державних нагород встиг роздати і втікач Янукович.

Серед нагороджених Януковичем, зокрема, митрополит Київський (Московського патріархату) Володимир (не знаю, може, й заслужив), представник Партії регіонів донецький поет Борис Білаш, шахтарі-гірники, працівники приватних підприємств, народний депутат від Партії регіонів Борис Дейч та багато інших представників славетної донецької спільноти.

З початком війни на Сході частина героїв України звалила в Росію, частина – в окупований Крим.

От в мене, у зв’язку з цим, кілька запитань:

  • Імена цих людей можуть бути поруч з Андрієвим та іншими достойними військовослужбовцями?
  • Чому у зрадників України ордени не позабирали?
  • Чому немає навіть процедури відкликання нагороди?
  • Що заважає її запровадити і прописати законодавчо?

Вважайте мене зрадофілом або порохоботом, але це ні в тин, ні в ворота, шановна громадо!

Серед моїх друзів багато народних депутатів та їхніх помічників. Сподіваюся, вони хоча б спробують запропонувати відповідний закон, або з цим проханням звернуться до Президента…

* * *
з коментарів:

Roman Beregovets Процедура позбавлення державних нагород України регламентована ст. 16 Закону України “Про державні нагороди України”: Позбавлення державних нагород може бути проведено Президентом України лише у разі засудження нагородженого за тяжкий злочин за поданням суду у випадках, передбачених законом.

Victor Tregubov Там давня проблема: статут нагороди не передбачає її позбавлення. Суд може хіба що визнати незаконним присудження. Але проблема в тому, що в низці випадків воно було законним.

Alexandr Mamaluy А я, на четвёртом году войны, по-прежнему хочу увидеть хоть одного ЖИВОГО Героя Украины – не офицера: солдата, сержанта, старшину, прапорщика… За три года – ни одного… Три – посмертно. Живых – ноль…

Читайте також:
До агітації за поновлення військових судів Банкова підключила Героїв України

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна