Євросуд з прав людини зобов’язав Росію сплатити 3 мільйони євро жертвам Беслана

 

Європейський суд з прав людини зобов’язав державу Росія виплатити 2,9 мільйона євро родичам загиблих і постраждалих в результаті теракту в школі міста Беслан (Дагестан) 1 вересня 2004 року. Про це інформує “Новинарня” з посиланням на сайт ЄСПЛ.

Крім компенсацій заявникам, ЄСПЛ ухвалив рішення про виплату 88 тисяч євро на відшкодування заявникам судових витрат.

“Суд не може погодитися з тим, що уряд [Росії] дав достатні пояснення того, чому використовував силу [при штурмі], і того, за яких обставин загинули жертви та отримали поранення постраждалі”, – йдеться в рішенні ЄСПЛ.

У справі про теракт в Беслані було понад 400 заявників. В ЄСПЛ вона отримала назву “Тагаєва та інші проти Росії”, передає сайт каналу “Дождь“. Сім позовів були подані в період з червня 2007 року по травень 2011 року.

За словами юриста російського товариства “Меморіал” Кирила Коротєєва, який представляв позивачів, російська влада мала винятково точну інформацію про теракт, що готується, але нічого не зробила, щоб хоча б спробувати йому запобігти.

Як відомо, 1 вересня чеченські терористи захопили в заручники понад 1100 дітей і батьків на святковій лінійці з нагоди початку навчального року в школі №1 дагестанського міста Беслан. Організовував акцію бойовик Шаміль Басаєв.
Внаслідок штурму школи спецпідрозділами та федеральними військами РФ загинули 333 людини. Більшість із них – 186 – діти. Постраждали ще понад 700 осіб.
Правозахисники заявили про неадекватність і помилковість застосування владою сили для визволення заручників.

Читайте також:
У Беслані ФСБшники розігнали акцію матерів загиблих та затримали журналістів

Ціна правосуддя: за рік Україна програла в Євросуді справ своїм громадянам
на 300 млн. євро

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна