Трамп назвав війну в Україні “божевіллям” і хотів би поладнати з Путіним

 

Президент США Дональд Трамп згадав Україну, коли говорив про проблеми у світі, змалювавши ситуацію, вживши слово “божевілля”.
Як передає УНІАН, так він сказав на спільній прес-конференції з генеральним секретарем НАТО Єнсом Столтенбергом 12 квітня у Вашингтоні, відповідаючи на запитання, чого мають боятися країни в Європі в разі, якщо напруження з боку Росії зростатиме.

“Я хотів би почати, сказавши, що я сподіваюсь, що їм (країнам Європи) не доведеться нічого боятися. Зараз є страх, є проблеми, але я сподіваюсь, що не буде страху і не буде проблем, це було б ідеальною ситуацією. Те, що відбувається – це божевілля – чи це Близький Схід, чи це Україна – не має значення, куди ви дивитися – є проблеми. Так багато проблем. І я вірю, що ми позбавимось від більшості з цих проблем. І не буде страху від будь-кого. Це так, як має бути”, – сказав Трамп.

Водночас Дональд Трамп виступив за те, щоб Сполучені Штати та Організація північноатлантичного договору спробували налагодити взаємини з Росією.

“Було би чудово – як ми обговорювали декілька хвилин тому, якби НАТО та наша країна змогли порозумітися з Росією. Зараз ми зовсім не ладнаємо з Росією. Ми, напевно, перебуваємо на небувало низькому рівні з точки зору відносин з Росією”, – наголосив Трамп, відповідаючи на запитання про те, чи змінилося його ставлення до Путіна після того, як в Сирії було застосовано хімічну зброю.

Президент США сказав, що фундамент для такої ситуації у розвитку відносин з РФ закладався впродовж довгого періоду часу.

“Але ми подивимося, що станеться. Путін є лідером Росії. Росія є сильною країною. Ми дуже, дуже сильна країна. Ми подивимося, як це все спрацює”, – заявив Трамп, додавши, що не знає особисто Путіна.

Він додав, що буде “фантастично, якщо ми поладнаємо з Путіним і з Росією”.

“Це може статися і це може не статися. І може бути навпаки. Я тільки можу вам сказати, що я хотів би зробити – я би дуже хотів мати змогу поладнати з кожним. Зараз у світі панує безлад, але я думаю, що до того часу, коли ми закінчимо, світ стане набагато кращим місцем для життя”, – заявив Трамп.

Також він більше не вважає Північноатлантичний альянс застарілою організацією. Дональд Трамп зауважив, що провів з генсеком Альянсу продуктивне обговорення питання щодо посилення ролі НАТО у боротьбі з тероризмом.

“Я скаржився деякий час тому, але вони внесли зміни, і тепер вони борються з тероризмом. Я казав, що організація була застарілою. Вона більше не є застарілою”, – зазначив Трамп.

При цьому президент США заявив, що, долаючи спільні виклики, необхідно забезпечити, аби “члени НАТО виконували свої фінансові зобов’язання та виплачували те, що заборгували”.

Трамп вкотре наголосив, що багато членів Альянсу не виділяють необхідні 2% ВВП на оборону.

“Якщо інші країни сплачуватимуть свою справедливу частку замість того, щоб покладатися на Сполучені Штати, і покриють різницю, ми будемо більш захищеними, і наше партнерство стане сильнішим”, – заявив Трамп.

Також він висловив сподівання, що НАТО відіграватиме активнішу роль в підтримці іракських партнерів у протистоянні з терористичним угрупованням “Ісламська держава”.

Читайте також:
Перша зустріч Трампа і Меркель: чітка підтримка НАТО і мир в Україні

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна