Протести “Нацкорпусу” під “Сбербанками”: бійки з Харкові, облога в Києві

 

У Харкові під час бійки з активістами “Східного корпусу” біля відділення “Сбербанку” вдень 10 квітня постраждав працівник поліції. Про це повідомляє АТН.

Начальник відділу комунікації ГУ Нацполіції в Харківській області Олена Баранник розповіла, що поліцейського з опіками очей відправили в лікарню. Йому в обличчя розпорошили газовий балончик.

Біля будівлі “Сбербанку” по вулиці Донець-Захаржевського виставили кордон з силовиків. Правоохоронці відтіснили блокувальників від будівлі на проїжджу частину.

Про потерпілих у сутичці повідомляють і протестувальники.

“Батальйон “Харків” побив активістів “Національного корпусу”. Підтягуйтеся, хто може, так починався Майдан. Активісти блокували банк, нічого не порушували… ось підсумок”, – написав у соцмережі організатор акції, один із засновників ГО “Східний корпус” Олег Ширяєв.

За його словами постраждало близько 10 активістів, одному розбили голову.

Як передавала “Новинарня“, раніше цього дня праві активісти обклеїли листівками і замурували піноблоками вхід в будівлю “Сбербанку”, протестуючи проти подальшої присутності в Україні банків із часткою російського держкапіталу. Вони відзначили, що акція є безстроковою.

Цього ж дня “Національний корпус” поновив протест у Києві біля центрального відділення “Сбербанку” на вулиці Володимирській, 46. Опівдні вони встановили біля входу в фінустанову два намети, влаштували пікет із партійними прапорами.

“Друга хвиля, яка закінчиться закриттям цього банку і взагалі всіх російських банків, розпочата! Акція почалася, і вона не завершиться, поки всі російські банки не будуть закриті”, – оголосив на мітингу прес-секретар “Нацкорпусу” Олександр Алфьоров.

За інформацією “Українських новин”, у мітингу беруть участь півсотні активістів “НК”, відділення банку охороняють близько 60 бійців Нацгвардії.

 

Надвечір заблоковане відділення банку на вул. Володимирській відновило роботу. Зокрема відкриті одні з дверей, через яку входять і виходять відвідувачі та співробітники. Активісти їм не перешкоджають, але залишаються біля установи.

Читайте також:
Нацбанк ввів санкції проти “дочок” російських банків

ПФУ припиняє виплати пенсій через “дочки” російських держбанків

Як інформувала “Новинарня“, в Україні вже кілька місяців триває громадянська кампанія проти функціонування філій російських банків із державним капіталом (VS Bank, БМ Банк, Сбербанк, ВТБ, Промінвестбанк та ін.), яку зокрема підтримує міністр внутрішніх справ Арсен Аваков.

13 березня активісти “Азовського руху”, “Правого сектору” та ін. пікетували головний офіс “Сбербанку” в центрі Києва, вимагаючи припинення роботи фінансової установи країни-агресора. Активісти замурували центральний вхід до фінустанови бетонними блоками. Акції проти філій російських банків проходили і в регіонах.

Рада нацбезпеки ухвалила рішення щодо санкцій проти таких банків паралельно з блокадою “торгівлі з ОРДЛО”.

Раніше ЗМІ писали про те, що в Росії “Сбербанк” почав визнавати “паспорти” так званих “ДНР” і “ЛНР”.
Українська “дочка” фінустанови заявила, що не визнаватиме такі документи на території України.

27 березня “Сбербанк” повідомив про продаж 100% акцій української “дочки” консорціуму інвесторів, до якого входять Norvik Banka і білоруська приватна компанія.
Того ж дня – ще до оголошення про продаж – “Національного корпус” оголосив про тимчасове розблокування роботи відділень “Сбербанку” в Україні, зазначивши, що блокада успішно досягла завершення першого стратегічного етапу, та анонсувавши наступний етап банківської блокади.
“Її масштаби розширяться до повного припинення роботи всіх філій кривавого “Сбербанку Росії” в Україні”, – було сказано в повідомленні “Нацкорпусу” (“Азовський рух”, лідер – нардеп Андрій Білецький).
З’ясувалося, що новими власниками українського дочірнього банку “Сбербанку” Росії стануть громадянин РФ та Британії Саїд Гуцерієв, син російського олігарха Михайла Гуцерієва (“Русснефть”), та ще один російський підприємець – Григорій Гусельников, який також має громадянство Великої Британії.

7 квітня російський “Сбербанк” офіційно заявив про вихід з українського ринку.

Читайте також:
НБУ готовий накласти санкції на “Сбербанк Росії” за паспорти ОРДЛО

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна