Британських детективів, які розслідували вбивство Литвиненка, у Росії намагалися отруїти

 

Детективи Скотланд-Ярду повідомили про те, що в Росії їх намагалися отруїти чаєм. За словами британських детективів, так російські спецслужби намагалися перешкодити розслідуванню отруєння колишнього агента ФСБ Олександра Литвиненка, який помер 2006 року в Лондоні.

Про це розповідається в документальному фільмі телеканалу Channel 4, повідомляє “Дождь” із посиланням на Daily Mail.

У стрічці зазначається, що британські слідчі прилетіли в Москву, щоб зустрітися з підозрюваними в отруєнні Литвиненка – Андрієм Луговим і Дмитром Ковтуном. Ковтун на той час перебував у лікарні й був повністю забинтований – так, що видно тільки очі.

Тож детективи визнали, що не впевнені, чи це був дійсно Ковтун.

Детективи розповіли, що за ними велося стеження, а їхні готельні номери потайки обшукали. Крім того, зник важливий доказ – запис інтерв’ю з одним із підозрюваних. У публікації не уточнюється, про кого саме з підозрюваних ідеться.

За словами британських детективів, російські спецслужби спробували отруїти їх в офісі генпрокурора. Їм запропонували чай, після якого у детективів почалися проблеми зі шлунком.

Колишній співробітник ФСБ Олександр Литвиненко помер від отруєння радіоактивним полонієм-210 у листопаді 2006 року. За версією Скотланд-Ярду, отруту в чай Литвиненку підсипали ​​депутат Держдуми Андрій Луговий (колишній колега Литвиненка по ФСБ) і бізнесмен Дмитро Ковтун, який у минулому був співробітником ГРУ.

У січні 2016 року Лондонський суд визнав президента Росії Володимира Путіна “ймовірно причетним” до загибелі Литвиненка.

Литвиненко служив підполковником радянської і російської держбезпеки, з 1988 по 1999 роки працював в КДБ (ФСБ). У 2000 році втік до Великої Британії, де йому було надано політичний притулок.

У своїй книзі “ФСБ підриває Росію” Литвиненко звинувачував спецслужби в причетності до вибухів житлових будинків у 1999 році й інших терактах, метою яких був прихід до влади Володимира Путіна.

Читайте також:

У Британії вбитий експерт у справі отруєного Литвиненка, який приїздив до Росії

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна