Висновок із “томагавків”: символічна присутність військ уже не є стримуючим фактором від нанесення удару, – Горбач

 

Володимир Горбач
політичний аналітик Інституту євроатлантичного співробітництва

(FB)

Учора я пропустив дуже важливу тему “томагавків”. Сказано й написано вже дуже багато. Тож додам лише те, чого не зустрічав у інших.

Команда Трампа була змушена заповнювати вакуум сили у світі. Змушена саме тому, що всі інші – слабкі.

Найважливіша зміна стратегічного характеру сталася в підходах до можливості зіткнення з Росією. Попри всілякі попередження, силу було застосовано там, де була присутність не просто російських інтересів, але й фізична присутність російських військ.

Це означає, що присутність військ вже не є стримуючим фактором від нанесення удару, поки що ракетного. (Американські інструктори там також присутні, і США не бояться, що вони можуть стати заручниками).

Тож приходить розуміння, що ефект присутності тепер нічого не гарантує і ні від чого не захищає… А це означає, що НАТО також буде змушене переглядати свою концепцію оборони країн Балтії (і ширше – Європи), яка розрахована саме на те, що росіяни не полізуть на територію, де є військові підрозділи таких держав як США, Британія, Франція чи ФРН. Тепер у них є прецедент, можуть… попередити і полізти. 🙁

Висновок такий: НАТО доведеться розміщувати у Польщі і Балтії (а також у Румунії і, можливо, Болгарії) все більше й більше підрозділів, техніки, зброї. Для того, щоб символічну присутність замінити на можливість реального стримування від агресії.

І як наступний або паралельний крок – посилювати Україну. Якщо, звичайно, ми будемо здатні посилюватися…

Саме про це і потрібно говорити уже на Брюссельському саміті НАТО 25 травня 2017 року.

Читайте також:
Труни Асада й Путіна винесуть з театру історії одну за одною, – Бондар

Американці ударом із двох кораблів помножили на нуль
багатомісячні військові потуги Росії, – експерт

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна