Суд у Києві всупереч логіці відпустив з-під варти екс-“беркутівця” Гончаренка

 

Апеляційний суд міста Києва у четвер, 6 квітня, відпустив з-під варти екс-“беркутівця” Віталія Гончаренка, який обвинувачується у низці злочинів, вчинених 18 лютого 2014 на Кріпосному провулку поблизу Майдану.
Про це повідомляє судова оглядачка “Текстів” Ольга Худецька.

Якщо суд визнає його винним, то може призначити строк позбавлення волі аж до пожиттєвого ув’язнення.

Зокрема, Гончаренка обвинувачують:

• у виконанні явно злочинного наказу на завершений замах на вбивство двох і більше осіб, вчинений способом, небезпечним для життя багатьох осіб за попередньою змовою з групою осіб;

• виконанні явно злочинного наказу на перевищення влади або службових повноважень, що спричинило тяжкі наслідки;

• виконанні явно злочинного наказу на незаконне перешкоджання організації або проведенню мітингів.

Крім того, у статусі підозрюваного Гончаренко перебуває у справі нападу на журналістів Анастасію Станко і Костянтина Реуцького на пісочинському блок-пості у 2015 році. Саме під час цього нападу, кажуть журналісти, “беркутівці” зробили відому заяву про те, що їм “нічого не було за Майдан, і тут також не буде нічого”.

Слідство у справі Віталія Гончаренка вже завершене і передане до суду, а процесуальний статус “беркутівця” – “обвинувачений”. Це означає, що доказів для засудження, на думку прокуратури, було зібрано достатньо.

За кілька днів до завершення слідства суд вирішив взяти його під варту. Перед цим “беркутівець” перебував у Харкові під нічним домашнім арештом із зобов’язанням з’являтися на судові засідання, а також до слідчого та прокурора за першим викликом.

Саме через порушення цих обов’язків управління спецрозслідувань ГПУ клопотало взяти його під варту у березні.
Зокрема, за словами слідчого й процесуального керівника, Гончаренко уникав та фізично втікав від отримання повісток; не з’являвся за повістками без попереджень; не приїжджав на призначений час слідчих дій; не з’являвся на деякі судові засідання тощо.

Коли за ухвалою суду слідчі з конвойною службою приїхали затримати Гончаренка для приводу до суду на розгляд зміни запобіжного заходу, на місце прибув колега Гончаренка — Ріяко, також підозрюваний у нападі на журналістів на пісочинському блокпості. Він погрожував слідчому в особливо важливих справах Віталію Чернову, вживав фрази на кшталт “Я особисто тобі **** [обличчя] розвалю”, свідчать “Тексти”.

На поширених прокуратурою відео можна побачити, як “беркутівець” втікає від вручення повістки та, незважаючи на ухвалу суду про затримання і примусовий привід, відмовляється йти до спецавтомобіля, загрозливо звертається до конвою, аби ті “навіть не намагались” надіти на нього наручники, і відмовляється визнавати ухвалу суду про своє затримання.

“У цілій харківській Нацполіції не знайшлось жодного електронного браслета, аби контролювати переміщення Гончаренка, хоча слідство на цьому наполягало”, – пише Худецька.

В апеляції 6 квітня адвокат Гончаренка Валентин Рибін, який захищав російських ГРУшників, послався на те, що утримання під вартою було призначено Печерським судом на 60 діб “у рамках досудового слідства», а слідство, мовляв, уже завершено, так що рішення нібито неактуальне.
Судячи з подальших питань головуючого судді Присяжнюка, він прийняв цю позицію.

“Апеляція повинна була переглянути законність рішення про утримання під вартою за обставин, які існували на момент рішення, а не на сьогодні”, — каже захисник Олена Сторожук з Адвокатської дорадчої групи.

Тим не менш, рішенням суду Гончаренко було звільнено з-під варти, йому не присуджено навіть домашнього арешту.

“Беркут” аплодував стоячи”, — написала в соцмережі волонтерка Ольга Олександрівська, присутня на засіданні.

Керівник Управління спецрозслідувань Сергій Горбатюк рішенням здивований. Він каже, що колись саме апеляційний суд поклав на Гончаренка обов’язки, які той порушив. І саме за порушення покладених апеляційних судом обов’язків він опинився під вартою знов. А тепер утримання під вартою скасовує цей же Апеляційний суд.

Досі Гончаренко перебував у Лук’янівському СІЗО, його включали по скайп-зв’язку.

Адвокат Рибін вважає, що до вироку суд триватиме мінімум рік.

Читайте також:
Суд випустив з-під варти “беркутівця”, якого підозрюють у вбивстві трьох майданівців, – Горбатюк

Як виводять з-під удару “Беркут”. Підозрюваного в розстрілі майданівців відпустили під “нічний домашній арешт”

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна