Більше 200 тисяч “дітей війни” на Донбасі потребують психосоціальної підтримки, – ЮНІСЕФ

 

Більше 200 тисяч дітей – тобто кожна четверта дитина у двох областях на Сході України – потребують термінової та постійної психосоціальної підтримки для подолання травм, які з’явилися у них за більше ніж три роки конфлікту.
Про це йдеться у звіті Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ), переданому “Новинарні” 7 квітня.

У повідомленні зазначено, що 200 тисяч дітей, яким потрібна невідкладна підтримка, проживають у межах 15-кілометрової зони з обох сторін лінії розмежування, де тривають інтенсивні бойові дії.

“Світ забув про цю невидиму кризу на сході України, але сотні тисяч дітей сплачують страшну ціну за нього. Якщо не забезпечити належної підтримки, діти можуть відчувати наслідки конфлікту протягом усього свого життя. Нам терміново необхідні кошти для надання допомоги ураженим дітям”, – заявила Джованна Барберіс, голова представництва ЮНІСЕФ в Україні.

У Фонді констатують, що поблизу лінії конфлікту діти живуть в атмосфері постійного страху та невизначеності, оскільки перед ними стоїть небезпека неочікуваних обстрілів, бойових дій, мін та інших нерозірваних боєприпасів.

Багато дітей ризикують своєю безпекою, щоб продовжувати ходити до школи.

Протягом останнього епізоду ексалації насильства у лютому та березні 2017 року було ушкоджено сім шкіл, а всього з початку конфлікту постраждали 740 навчальних закладів – кожний п’ятий у східних областях, зазначають у ЮНІСЕФ.

“Батьки, вчителі, директори шкіл та шкільні психологи продовжують повідомляти про вражаючі зміни у поведінці дітей, навіть маленьких дітей віком 3 роки. У них спостерігаються такі симптоми, як високий рівень тривожності, нічне нетримання сечі, нічні кошмари, агресивна поведінка та відсторонення від життя своїх сімей і громад”, – ідеться у звіті.

Зазначається, що більшість із 200 тисяч дітей зі східних областей України, які потребують постійної психосоціальної підтримки, наразі не отримують належної допомоги. Послуги для них не покривають усіх потреб та недостатньо фінансуються. При цьому соціальні працівники, психологи та спеціально підготовлені вчителі працюють практично цілодобово. Існує необхідність у додаткових ресурсах для задоволення потреб цих дітей.

ЮНІСЕФ закликає надати фінансування у розмірі 31,2 млн. доларів США для забезпечення підтримки дітей і сімей, які постраждали від конфлікту на Сході України. Зокрема, необхідно виділити 5,5 млн. доларів для належного функціонування служб підтримки дітей та надання їм психосоціальної допомоги.

Станом на сьогодні ЮНІСЕФ зміг зібрати менше ніж третину від необхідних коштів, і потреба у коштах для захисту дітей залишається дуже гострою.

“Дітям та їхнім сім’ям невідкладно потрібен мир. Ми закликаємо усі сторони конфлікту поновити свої зобов’язання щодо припинення вогню, які вони взяли на себе у Мінську, щоб припинити це безглузде насильство”, – заявила Барберіс.

У представництві зазначили, що 2016 року ЮНІСЕФ охопив заходами з психосоціальної підтримки приблизно 200 тисяч дітей на Сході України. Вона надавалася через громадські центри захисту, мобільні бригади, вчителів та шкільних психологів.

Читайте також:
Подвоїлося число дітей, які потребують гуманітарної допомоги на Сході України, – ЮНІСЕФ

Учні війни. Як школярі Донеччини живуть “на нулі”

У Раді оприлюднили різні дані щодо кількості дітей, загиблих на Донбасі

Як Орландо Блум їздив до дітей Донбасу. ФОТО, ВІДЕО

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна