Баскські терористи з ЕТА остаточно складають зброю

 

Баскське терористичне угруповання ЕТА оголосило, що в суботу, 8 квітня, проведе остаточне роззброєння.
Про це повідомляє BBC з посиланням лист організації.

ЕТА заявляє, що після здачі всієї своєї зброї представникам баскського громадянського суспільства вона стане беззбройною організацією, однак попередджає, що процес роззброєння не завершений і відбудеться лише у суботу.

“Ми хочемо попередити, що цей процес досі можуть поставити під загрозу вороги миру. Єдиною реальною гарантією успіху буде, якщо тисячі людей зберуться завтра в Байонні (південно-західна Франція), щоб підтримати роззброєння”, – йдеться в листі.

ЕТА, від терактів якої протягом декількох десятиліть загинули понад 800 людей, заявила про одностороннє припинення вогню в 2011 році та пообіцяла здати зброю, але до цього в повній мірі не реалізувала свою обіцянку.

Організація була серйозно ослаблена протягом останніх років після того, як були заарештовані сотні її членів, в тому числі її керівник, і поліція накрила кілька схованок зброї сепаратистів.

ЕТА (баск. Euskadi Ta Askatasuna – “Країна Басків і Свобода”) – одна з найстаріших терористичних організацій Європи. Вона була сформована молоддю наприкінці 1950-х років у період диктатури Франсіско Франко з метою створення незалежної Баскської держави на півночі Іспанії та на півдні Франції.

Організація мала своє політичне крило — партію “Батасуна”, утворену 1978 року, яка була заборонена в Іспанії 2002 року. У Франції партія бере участь у виборах як громадська організація, але 3 січня 2013 року представники “Батасуни” також і у Франції заявили про остаточний розпуск.

 

У 1989, 1996, 1998, 2006, 2010 та 2012 року ЕТА вже заявляла про припинення вогню та продовження боротьби політичними мирними методами.

Ліві баскські партії “Аларал”, “Білду” і “Сорту” можуть розглядатися як спадкоємиці “Батасуни” або її фракцій, які відмовилися від насильницьких форм боротьби.

Читайте також:
Каталонські “червоні скінхеди” отримали тюремні вироки
за спробу вбивства українського активіста

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна