У Полтаві акція протесту проти забудови переросла в криваву бійню. Але “бункер” зруйновано

 

У Полтаві ввечері 5 квітня відбулася громадська акція протесту проти забудови арки по вулиці Соборності, 27, яка згодом переросла в сутички. Є постраждалі, зокрема від ножових травм, а також затримані.

Як повідомляє прес-служба ГУ Нацполіції, мітинг почався близько 19:00. Спочатку він налічував до 50 осіб, потім кількість мітингувальників зросла до понад 300.

Протестуючі, зокрема патріотична молодь та ветерани АТО, вимагали припинити будівництво та прибрати металеві ворота, щоб залишити вільний прохід з арки жителям будинку.
Голова ОСББ Андрій Демидов підкреслив, що арка – це єдиний їх вихід з житлового будинку, інформує місцевий сайт 0532.

Незгодні з рішенням міської влади трощили металеву загорожу ломом, болгаркою тощо.

У ході акції між представниками приватної охоронної фірми з Кременчука і протестувальниками виникла бійка. “Тітушки-охоронники” застосували сльозогінний газ.

“В результаті зіткнення постраждали три людини. Одна людина отримала ножове поранення, ще одна – ушкодження голови, ймовірно, через удар дерев’яною палицею. Також травмований патрульний поліцейський, швидше за все, у нього перелом носа. Всі троє постраждалих госпіталізовані”, – інформує ГУ НП.

Також правоохоронці затримали вісьмох найбільш активних учасників мітингу з обох сторін, їх особи встановлюються.

За свідченнями присутніх на події, поліція й Нацгвардія не захистили активістів від озброєних “тітушок”-охоронників.

При цьому після нападу “тітушок” чисельно переважаючі протестувальники прогнали їх від арки, переслідуючи вздовж вулиці і закидуючи різними предметами.

“Кременчуцькі тітушки, яких вже ловили в Києві на ринку, сьогодні закидали бруківкою АТОшників, одного поранили ножем та за підтримці Нацгвардії звалили від народного гніву”, – написав у соцмережі Іван Балацький.

“Відомо, що в бійці отримав серйозне поранення в живіт один з учасників протесту Олександр Коба”, – передає 0532.
АТОвця, який отримав дві різані рани (також – ушкоджені легені), прооперували.

Полтава - арка Соборна 27_ (2) Полтава - арка Соборна 27_ (3) Полтава - арка Соборна 27_ (4) Полтава - арка Соборна 27_ (5) Полтава - арка Соборна 27_ (6)
<
>

Ольга Климко свідчить: “Охоронники діяли так брутально, (…) прийшли з кийками, газом. Вони показували середній палець і вели себе як “беркути” з їхніми ужимками… Той, хто заколов Сашу, має сидіти у тюрмі. Полтавська поліція навіть не смикнулася на захист тих, кого ці “охоронці-беркута” били. Те, що Полтава прогнала тітушню, для мене відкриття. Не вірила, що є така Полтава”.

Прогнавши охоронців, протестувальники продовжили пробивати “бункер”. Але в ньому сиділи їхні противники, які через отвір бризкали газом.

“О пів на десяту ситуація біля арки така: зварену конструкцію зі сторони центральної вулиці нарешті пробили, але всередині вже нікого не виявилося. Як  виводили тих, хто був в бункері, ви можете переглянути у відео.

Зі зламаного бункера на центральну вулицю міста винесли пристрій, схожий на промисловий розпилювач, і балон із газом – саме завдяки цим пристроям розпилювали газ у натовп, аби відлякати від сумнозвісної арки”, – пише місцеве видання “Коло.news”.

Фото: Коло

Після другої години ночі металеву загорожу остаточно зруйнували.

Місцева активістка Юлія Городчаніна написала в соцмережі: “Поламані руки, ноги, ножові поранення, розбиті голови – і нарешті бункер взято!
Хочу звернутися до всіх депутатів, які голосували за дозвіл на це будівництво, Ви маєте розуміти, що все це на вашій продажній совісті!
Як ви думаєте, що буде далі? Громаді урвався терпець! Колись спокійна, Полтава стала сьогодні епіцентром боротьби за права своєї громади! Скільки ви ще дасте дозволів на МАФи, забудови,льодові палаци, перед тим, як доведеться з мерії зробити бункер, щоб хоч якось захиститися від гніву громади”.

“Окремий респект, мешканцям будинку, які боролися за своє майно, кожен як міг, незалежно від віку й статі!” – додала дівчина.

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна