Домовлене розведення сил біля Станиці знову не відбулося. ПОЯСНЕННЯ СТОРІН

 

У четвер, 6 квітня, домовлене Тристоронньою контактною групою розведення сил і засобів біля Станиці Луганської знову не відбулося.
Його можливо здійснити лише за умови дотримання 7-денного повного припинення вогню, верифікованого Спеціальною моніторинговою місією ОБСЄ – про це йдеться в повідомленні української сторони СЦКК (Спільного центру з контролю та координації питань припинення вогню та стабілізації лінії розмежування сторін), яке поширив сайт Міноборони України.

Так українська сторона СЦКК відреагувала на анонс бойовиками ОРЛО “інформаційної піар-акції” на ділянці розведення біля Станиці за участю керівника російської сторони СЦКК генерал-майора Гліба Єроміна та представників ЗМІ РФ і ОРДЛО.

“В ході зустрічі буде здійснена заява представниками ОРЛО щодо так званої готовності здійснити відведення сил і засобів на даній ділянці, яке має бути здійснене 6 квітня цього року відповідно до рішення Трьохсторонньої контактної групи від 29 березня 2017 року”, – ішлося в повідомленні.

Українська сторона СЦКК заявила, що останній раз фіксувала порушення режиму припинення вогню з боку НЗФ ОРЛО із застосуванням стрілецької зброї на даній ділянці 2 квітня.

“Таким чином, розведення сил і засобів на ділянці місцевості № 1 «Станиця Луганська» можливо здійснити тільки після 9 квітня за умови виконання умов, зазначених у рамковій угоді підписаної 21 вересня 2016 року у Мінську”, – пояснили в українській частині СЦКК.

При цьому українська сторона ще раз заявила про готовність до виконання всіх взятих на неї забов’язань за Мінськими домовленостями за умов безумовного їх дотримання з іншої сторони.

Водночас представники “ЛНР” вважають, що українська сторона сфальсифікувала обстріли, аби зірвати розведення сил і засобів на ділянці в районі Станиці Луганській. Про це на брифінгу в Луганську 6 квітня заявив представник так званої “народної міліції” (армії) “ЛНР” Андрій Марочко.

“Той “обстріл” (2 квітня), який подає українська сторона, чомусь не проходить в [звітах] Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ”, – сказав Марочко.

Читайте також:
Генерал з СЦКК пояснив, чому противник атакує Широкине і Світлодарськ
та не йде з-під Станиці

Як повідомляла “Новинарня“, на переговорах ТКГ в Мінську 21 вересня було підписано угоду про відведення військ і озброєнь у трьох зонах безпеки – біля Станиці Луганської, Золотого і Петрівського.

“Угода передбачає відведення по 1 кілометру кожної зі сторін. По суті це означає створення квадрату безпеки 2 км у глибину і 2 км в ширину.

Представник України в ТКГ Євген Марчук пояснював, що перші три ділянки “важливі не з військової, а з гуманітарної точки зору”: наприклад, у Станиці Луганській є підірваний міст і КПВВ, і літнім людям дуже складно ходити по цьому мосту.

До теперішнього часу розведення сил відбулося тільки в районах Золотого і Петрівського на Донеччині. У Станиці Луганській відведення було багаторазово зірване.

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна