У меморандумі з МВФ передбачено власну “прослушку” НАБУ вже в травні

 

Національне антикорупційне бюро до кінця травня 2017 року має отримати право самостійної “прослушки” і проведення слідчих дій під прикриттям.
Про це йдеться в опублікованому тексті меморандуму України з Міжнародним валютним фондом, передає “Інтерфакс-Україна”.

Згідно з меморандумом, попередній термін виконання цієї умови – кінець листопада 2016 року – не був виконаний, тож новим терміном виконання визначено кінець травня 2017 року.

Таким чином, законодавчі зміни повинні бути внесені до Верховної Ради і прийняті до кінця травня (це визначено контрольним показником співпраці з МВФ), щоб гарантувати появу нових можливостей у НАБУ.

Меморандум передбачає, що реєстрація досудових справ і постанов слідчих суддів, які мають відношення до НАБУ, мають бути захищені від витоку інформації, пов’язаної з поточними розслідуваннями, шляхом обмеження доступу до неї офіцерів НАБУ і Спеціальної антикорупційної прокуратури, доки розслідування справи не завершено або закрито.

У меморандумі зазначається, що НАБУ продемонструвало свою здатність проводити розслідування щодо високопосадовців, зокрема вісьмох членів парламенту, 39 суддів, 23 прокурорів. При цьому у співпраці із САП 40 справ були передані до суду й призвели до скасування недоторканності члена парламенту.

Як відомо, директор НАБУ Артем Ситник неодноразово заявляв, що у влади немає бажання і політичної волі для надання Бюро права на самостійне зняття інформації з каналів зв’язку. Наразі НАБУ може вести прослуховувати за допомогою СБУ, яка надає їм доступ до власної мережі, що несе в собі загрозу витоку інформації.

“Власну” “прослушку” НАБУ активно підтримує Євросоюз. У Бюро сподівалися її отримати ще до кінця 2016 року.

Як інформувала “Новинарня“, 3 квітня рада директорів Міжнародного валютного фонду ухвалила рішення про виділення Україні четвертого кредитного траншу у розмірі 1 млрд. доларів.

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна