Вибори президента Сербії виграв прем’єр, який напередодні їздив до Путіна

 

Чинний прем’єр-міністр Сербії та лідер Сербської прогресивної партії Александр Вучич переміг на президентських виборах, які відбулися 2 квітня.
Про це повідомляє B92.net.

Після підрахунку даних із 95% виборчих дільниць Вучич отримав 55,7% голосів.
Таким чином, Вучич набрав більше половини голосів, і другий тур виборів не потрібний.

47-річний Александр Вучич – колишній міністр інформації (1998-2000) та оборони (2012-2013), уряд очолює з 2014 року. Вважається проєвропейським, правоцентристським політиком, як і його партія СНС, водночас виступає за тісніші взаємини з Росією. 27 березня Вучич приїздив з візитом до Москви і зустрічався з Володимиром Путіним.

Після повідомлення про обрання Вучич подякував за підтримку канцлера ФРН Ангелу Меркель (він відвідав Берлін 15 березня) та Путіна.
Перший візит після дня голосування – уже 3 квітня – він здійснив у бельгійський Мостар, також заанонсував поїздку в Китай.

Найближчий опонент Вучича, колишній омбудсмен Саша Янкович набирає 15,6%.

Третє місце посів комедійний актор Лука Максімович – лідер пародійної партії “Сарму пробо нісі” “(Ти не куштував сарму (голубці)”), який виступає під псевдонімом Любіца Прелеташевич “Білий”, має 9,6%.
Він випередив колишнього главу МЗС, екс-президента Генеральної асамблеї ООН Вука Єремича, який набрав 5,7%.

Лідер радикалів Воїслав Шешель здобув підтримку 4,5%.

У Сербії повноваження президента більш представницькі, але Вучич спирається на свою партію, яка має більшість у парламенті.

Напередодні виборів активісти та журналісти в Сербії заявляли про тиск на ЗМІ, який походить від Вучича, що контролює велику частку медіа-ринку.
Минулого четверга сім провідних газет країни одночасно вийшли з однаковою першою шпальтою на підтримку Вучича.

Читайте також:
Вибори в Болгарії виграли проєвропейські сили

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна