Еквадор залишився лівим: президентом став інвалід-візочник Ленін Морено

 

Еквадор не підтримав тенденцію інших країн Латинської Америки, де останніми роками перемагали праві сили. У другому турі президентських виборів, що відбулися 2 квітня, перемагає кандидат від правлячої соціалістичної партії Еквадору “Альянс ПАІС”, колишній віце-президент країни Ленін Морено.

Різниця між показниками Морено і його суперника – колишнього банкіра, кандидата від руху КРЕО-СУМА Гільєрмо Лассо – трохи більше 2%. Після обробки 96,02% голосів Морено отримує 51,12%, Лассо – 48,88%, але 200 тисяч голосів відриву відіграти вже неможливо, інформує “Новинарня” з посиланням на ВВС.

При цьому консерватор Лассо заявив, що опозиція має намір вимагати ретельного перерахунку голосів.

Ленін Вольтер Морено Гарсес – еквадорський юрист і політик-соціаліст. Його батько ідеалізував російську революцію і тому дав таке ім’я синові.

Морено – інвалід-візочник, після нападу грабіжників в 1998 році у нього паралізовані ноги, й він пересувається на візку.

За активну діяльність із надання допомоги людям з обмеженими можливостями Морено висувався кандидатом на здобуття Нобелівської премії миру 2012 року. У 2013 році він став спеціальним посланником генсека ООН з питань інвалідності та доступу.

Із 2007 по 2013 рік Ленін Морено обіймав пост віце-президента Еквадору при діючому лівому главі держави Рафаелі Корреа.

Ленін Морено пообіцяв створити за чотири роки 250 тисяч нових робочих місць і зберегти нинішню соціальну політику, орієнтовану на підтримку малозабезпечених верств населення.

Результатам виборів в Еквадорі надають великого значення в усіх інших країнах Латинської Америки – на тлі перемог за останні півтора року консервативних кандидатів в Аргентині, Бразилії й Перу.

У перемозі Морено був зацікавлений засновник порталу WikiLeaks Джуліан Ассанж, який уже кілька років ховається від правосуддя в посольстві Еквадору в Лондоні.
Ще до голосування Гільєрмо Лассо пообіцяв, що в разі перемоги протягом 30 днів попросить Ассанжа покинути будівлю посольства.

“Я сердечно запрошую Лассо покинути Еквадор протягом 30 днів (з його мільйонами з офшорів або без)”, – пожартував Ассанж у “Твіттері”.

Читайте також:
Вибори президента Сербії виграв прем’єр, який напередодні їздив до Путіна

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна