Парагвайський Майдан: мітингувальники підпалили парламент, щоб не допустити переобрання президента

 

У столиці Парагваю, місті Асунсьйон, протестувальники на деякий час захопили парламент. Атака опозиції на будівлю Конгресу з биттям у ній шибок сталася в п’ятницю, 31 березня, передає DW.

На першому поверсі парламенту бунтівники підпалили папери й меблі. Поліція застосувала водомети та гумові кулі, щоб відтіснити демонстрантів від будівлі. Пожежники загасили вогонь всередині, зазначає АР.

Перед цим в Асунсьйоні протягом кількох годин відбувалися зіткнення між демонстрантами і поліцією. Протестувальники підпалювали автомобільні покришки, поліція застосовувала сльозогінний газ і гумові кулі.

Як повідомляють парагвайські ЗМІ, в результаті зіткнень багато людей отримали поранення, серед них – відомі в країні політики. Поранені були й поліцейські, заявив міністр внутрішніх справ Мігель Тадео Рохас.

Приводом для протестів стало закрите засідання Сенату – верхньої палати Конгресу, на якому більшість сенаторів (25 із 45) проголосували за те, щоб дозволити президентові Парагваю Орасіо Картесу у 2018 році повторно висунути свою кандидатуру на виборах на 5-річний термін.

Засідання Палати депутатів – нижньої палати Конгресу, присвячене цьому питанню, мало відбутися 1 квітня, причому більшість її депутатів від правлячої партії Колорадо також схилялися до того, щоб дозволити Картесу балотуватися повторно.

Протести очолює Автентична радикальна ліберальна партія, друга за чисельністю в Конгресі.

“Скоєно державний переворот. Ми чинитимемо опір, і ми закликаємо людей чинити опір разом з нами”, – заявила сенаторка-опозиціонерка Дезіре Масі.

Конституція Парагваю забороняє повторне висунення на президентських виборах з метою запобігти можливому відновленню диктатури в цій країні.
Як відомо, парагвайський диктатор генерал Альфредо Стресснер правив із 1954-го по 1989 рік і вісім разів переобирався на президентський пост.

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна