Луценко розповів, як накрили “рабовласницький” центр на Чернігівщині. ВІДЕО

Співробітники прокуратури АР Крим разом з СБУ затримали на території Чернігівської області близько 30 працівників центру, що незаконно утримував нарко- й алкозалежних людей та використовував рабську працю.
Про це розповів головний прокурор Юрій Луценко під час брифінгу в Києві 31 березня.

“29 листопада минулого року до нас надійшла заява від громадянина про вчинення стосовно нього кримінального правопорушення, які він описав. Про те, що невідомі люди приїхали до нього додому, силоміць захопили, завантажили в автомобіль, завезли на територію Козелецького району Чернігівської області, де із застосуванням фізичного насилля утримувалися він і близько 300 таких же осіб”, – розповів Луценко.

Центр у селі Косачівка діяв шість років, інші мешканці села знали про його діяльність.

“Заклад, в якому утримували людей, – а на вчорашній день ми встановили, що їх було близько 250, – називався “Релігійна громада Української православної церкви Чернігівської епархії на честь ікони Божої матері Семистрільної”. За такою “духовною” назвою ховався заклад, який не зареєстрований як медичний чи профілактичний”, – додав генпрокурор.

За його словами, засновниками цієї організації є громадяни Дубовський та Моцак, які проживали на території Києва.

“Протягом довгого часу вони займалися тим, що на замовлення рідних за оплату вивозили туди членів сімей і далі шляхом примусу, фізичного насильства, примусу до праці, утриманні в незаконних приміщеннях, в тому числі карального типу, примушували цих людей відбувати певний термін. Серед них близько 30 – люди, що страждали на наркотичну залежність. І саме позбавити від цієї залежності обіцяли організатори “центру”, – розповів Юрій Луценко.

“Дуже багато випадків, коли людей, в тому числі іноземців, вивозили туди лише з метою вирішення майнових справ, наприклад забрати дітей і вивезти в іншу країну. Якщо один із батьків не погоджувався – його вивозили. Якщо треба забрати квартиру тощо”, – додав Луценко, якого цитує “Українська правда”.

Він повідомив, що 30 березня спецпідрозділ “Альфа” затримав близько 30 працівників цього центру, п’ятеро з яких підозрюються в фізичних побоях і катуваннях.

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна