Половина українців вірять у нормалізацію відносин з РФ, але у віддаленій перспективі. СОЦІОЛОГІЯ

 

Майже половина населення України (49%) вважає, що нормалізація відносин між Україною та Росією є можливою, але лише у віддаленій перспективі. Про це свідчать результати соцдослідження, які днями оприлюднив Фонд “Демократичні ініціативи”.

Найбільше у віддалену перспективу нормалізації відносин між двома країнами вірять на Донбасі (63%) та в Центрі України (52%), тоді як найменше в це вірять на Заході та Півдні (43% та 42% відповідно).

Водночас тільки кожен десятий опитаний в Україні вірить у можливість нормалізації двосторонніх відносин уже найближчим часом (10%). А майже чверть громадян України у таку перспективу не вірять взагалі (24%).

На Заході переконаних у неможливості нормалізації двосторонніх відносин з Росією 38%, тоді як на Донбасі таких тільки 15%.

17% респондентів загалом по Україні взагалі не змогли визначитися зі своєю думкою щодо перспектив нормалізації відносин між Україною та Росією.

Більшість громадян України переконані в тому, що нормалізація відносин з Росією можлива передовсім за умови зміни влади (президента) в Росії – таких 47%, за умови припинення військових дій та деокупації Донбасу – 43%, за умови повернення анексованого Криму під юрисдикцію України – 31%.

Порівняно незначна частка опитаних громадян України вірить у те, що нормалізація відносин між Україною та Росією може відбутись у разі приходу до влади в Україні проросійських політиків та політичних сил (8%), без будь-яких умов (8%) або за умови посилення тиску на Україну з боку західних країн у цьому напрямі (5%).

Поряд з цим, 15% опитаних взагалі не змогли відповісти на питання щодо умов, за яких можлива нормалізації відносин з Росією.

Найбільш підтримуваним (35%) варіантом політики України щодо Росії на нинішньому етапі є такий, що передбачає максимальне обмеження контактів, згортання будь-якого співробітництва, збереження режиму санкцій та запровадження візового режиму.

Підтримка цього варіанту політики є найвищою на Заході (54%), тоді як найменше його підтримують на Півдні та Сході України (24%).

Трохи більше чверті українців (28%) підтримують варіант обмеженого співробітництва у критично важливих сферах та питаннях, збереження контактів та двостороннього діалогу, але при цьому визначення “червоних ліній”, щодо яких неможливі компроміси.

Тільки 15% опитаних готові виправдати пошук будь-яких компромісів з Росією з метою якнайшвидшого врегулювання конфлікту та повернення до дружніх партнерських відносин.

При цьому найбільш орієнтованих на пошук компромісів з Росією на Півдні (30%) та Сході (29%), тоді як на Заході та в Центрі такий підхід знаходить підтримку лише у 5% та 7% опитаних відповідно.

Значна частина опитуваних (21%) не змогла визначитись щодо того, як Україні найкраще взаємодіяти з Росією за теперішніх умов.

Дослідження проведено соціологічною службою Центру Разумкова спільно з Фондом «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва з 16 по 20 грудня 2016 року в усіх регіонах України за винятком Криму та окупованих територій Донецької та Луганської областей. Опитано 2018 респондентів віком від 18 років. Теоретична похибка вибірки не перевищує 2,3%.
Опитування здійснене за підтримки проекту MATRA Посольства Королівства Нідерландів.

Читайте також:
У разі відкритої війни з Росією готові капітулювати 12% українців. СОЦІОЛОГІЯ

Українці – проти компромісів з ОРДЛО,
але не бачать варіантів розв’язання проблеми. СОЦІОЛОГІЯ

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна