Сестра десантника, загиблого в збитому Іл-76, хоче повернути Порошенку орден

 

Сестра десантника Іллі Гайдука, загиблого під Луганськом у збитому Іл-76 у 2014 році, хоче повернути президенту орден, який Порошенко вручив її брату посмертно.
Про це Іляна Гайдук написала на своїй сторінці у “Фейсбуці”. Таку заяву вона зробила у відповідь на підтримку главою держави генерала Назарова, засудженого до 7 років ув’язнення у справі збитого літака.

“Петро Олексійович, у відповідь на Вашу відкриту підтримку генерала В. Назарова, засудженого в службовій недбалості, що призвела до загибелі 49 воїнів, хочу повернути Вам орден “За мужність” ІІІ ступеня, що був даний Вами моєму брату посмертно”, – заявила пані Іляна, яка живе в Києві.

“Вину генерала доказав суд і ГПУ, та Ви попри це даєте власну оцінку щодо вироку, порушуючи Конституцію України (“правосуддя в Україні здійснюють виключно суди”).
…По-друге, Ви змогли мовчати, як головнокомандувач, коли судили і судять військових патріотів, а коли судять генерала, то тут вже порука?! І підрив злагодженої системи?” – написала сестра загиблого.

Гайдук наголосила, що президент ігнорує звернення батьків у відкритому листі щодо відсторонення генерала Віктора Назарова від військової служби на час проведення судового розслідування, а також прохання родин загиблих зустрітись.

Читайте також:
Порошенко – проти вироку Павлоградського райсуду генералу Назарову. Ініціюватиме військові спецсуди

СБУ оприлюднила аудіозаписи розмов бойовиків “ЛНР”
у справі про збитий літак ЗСУ 2014 року

Як інформувала “Новинарня“, в Павлограді на Дніпропетровщині понад півроку тривав суд у справі про загибель 49 українських військових (з них 9 – члени екіпажу). Вони загинули у літаку Іл-76МД, збитому з ПЗРК сепаратистами “ЛНР” 14 червня 2014 року.

На лаві підсудних була лише одна особа – генерал-майор ЗСУ Віктор Назаров, який на момент трагедії був начальником Штабу антитерористичної операції.

Штаб АТО того дня отримав iнформацiю про можливу наявнiсть ПЗРК (переносного зенітно-ракетного комплексу) у сепаратистiв, але, зi слiв Назарова, вона була суперечливою i потрапила до нього вже пiсля початку операцiї із чотирьох транспортних рейсiв до Луганську вночі проти 14 червня. Пiсля збиття лiтака два iнші борти, якi вже були у повiтрi, повернули назад.

Назарова обвинувачували у вчиненні злочину, передбаченого ч. 3 ст. 425 Кримінального кодексу України (недбале ставлення до служби, вчиненому в бойовій обстановці, що призвело до тяжких наслідків).

25 листопада 2014 року Печерський районний суд Києва постановив заарештувати генерал-майора на два місяці, але водночас дозволив йому залишитися на свободi пiд заставу у розмірі 365 тисяч гривень. Пiзнiше суд зменшив заставу до 97 тисяч гривень та дозволив Назарову продовжувати виконувати свої професійні обов’зки.

Обвинувальний акт щодо генерал-майора Назарова було оприлюднено ще в листопаді 2016 року.
Прокуратура просила для нього вісім років в’язниці. Павлоградський міськрайсуд 27 березня оголосив вирок: сім років позбавлення волі без позбавлення військового звання.
Наразов наразі залишається на волі й готується подати апеляцію.

Читайте також:
Генштаб став на захист генерала Назарова: “рішення суду створює прецедент правової незахищеності командирів”

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна