Прокуратура Варшави закрила слідство у справі про спалення прапора України

 

Варшавська прокуратура зупинила розслідування у справі про спалення українського прапора під час Маршу незалежності у Варшаві. Підстава – не доведено, що це був офіційний прапор України.

Як передає “Польське радіо”, про це у вівторок, 28 березня, повідомив речник окружної прокуратури Варшава-Прага прокурор Лукаш Лапчинський.

“Розслідування у справі знищення через спалення прапора України було зупинене у зв’язку із відсутністю ознак протиправних дій”, – сказав прокурор, додавши, що повідомлення про зупинку розслідування передане посольству України, яке інформувало про злочин.

Провадження за цією заявою в середині листопада 2016 року відкрила прокуратура району Варшава-Прага Полуднє.
“Ми будемо з’ясовувати, чи згідно із кримінальним кодексом було скоєно злочин, чи справді був знищений український прапор. Зібрані досі матеріали не дозволяють однозначно ствердити, чи це був справді прапор України”, – заявляв раніше Лапчинський.

Як інформувала “Новинарня“, інцидент стався 11 листопада під час Маршу незалежності в столиці Польщі. На відео, викладеному в інтернеті, видно групу людей із прапорами Польщі, натовп скандує: “Бог! Честь! Вітчизна!” Троє учасників маніфестації рвуть і топчуть синьо-жовтий прапор, після чого підпалюють його від фаєра.

29 березня прокурор Лапчинський повідомив, що “на основі зібраного у справі доказового матеріалу не підтверджено, що це був прапор України.«Хоча з вигуків осіб на відео можна припустити, що мова йшла саме про прапор України”.

“Умовою притягнення до кримінальної відповідальності за знищення прапора іноземної держави є виставлення публічно прапора представництвом даної держави або на вимогу польського органу влади”, – сказав Лапчинський.

Як відомо, в середині листопада міністр закордонних справ Польщі Вітольд Ващиковський провів телефонну розмову з главою МЗС України Павло Клімкіним щодо інциденту і відзначив, що це був одиничний акт вандалізму або провокація, “аби призвести до напруження у польсько-українських відносинах”.

Читайте також:
Польських ультраправих, які спалили прапор України,
побили свідомі націоналісти. ФОТО
.

Прокуратура Варшави зробила заяву щодо закриття справи про спалення українського прапора того ж дня, коли в України обстріляли з гранатомета консульство Польщі в Луцьку.

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна