Обстріл консульства Польщі в Луцьку: чергова “чекістсько-провокаційна атака”

 

Терористичним актом назвав консул Польщі в Луцьку Кшиштоф Савіцький нічний обстріл приміщення консульства. Про це дипломат сказав у коментарі виданню “Волинь24”.

“Це був правдивий теракт. Хотіли вбити людей” – сказав консул.

У коментарі телеканалу Еспресо.TV дипломат зазначив, що постріл влучив на 20 см над вікном кімнати, в якій спав працівник консульства.

Савіцький також повідомив, що у зв’язку з нападом на приміщення генерального консульства установа сьогодні, 29 березня, не працюватиме.

У зв’язку з інцидентом у Луцьку до МЗС Польщі викликали посла України Андрія Дещицю. Про це йдеться в повідомленні польського зовнішньополітичного відомства.

“До МЗС викликано посла України в Польщі. Наше посольство у Києві також заявить ноту протесту в МЗС України” – заявили в міністерстві.

“Ми очікуємо, що українські служби забезпечать більш ефективну охорону дипломатичних установ. Ми також очікуємо якнайшвидшого з’ясування обставин події і затримання виконавців”, – йдеться у повідомленні.

Як відомо, в Луцьку в ніч на 29 березня невідомі обстріляли будівлю генконсульства Польщі. В результаті стрілянини пошкоджено дах будівлі.
Стрілянина сталася близько 00:30. За словами консула, охоронці почули вибух.
ЗМІ повідомляють, що, судячи з величини отвору в даху, могли стріляти з гранатомета або іншого “серйозного озброєння”.
В МЗС Польщі повідомили, що внаслідок вибуху ніхто не постраждав.

За попередніми даними, постріл було зроблено з гранатомета РПГ-26. Про це йдеться в повідомленні Служби безпеки України.

“На місці працюють слідчо-оперативні групи СБУ та поліції. Слідство розглядає декілька версій інциденту, у тому числі й терористичний акт”, – зазначили у Службі.

“СБ України докладе максимум зусиль, щоб у стислі терміни встановити і затримати винних. Провокації проти Республіки Польща, що час від часу трапляються в Україні, вигідні лише одній стороні – Російській Федерації, почерк якої видно здалека”, – наголосили в СБУ.

Також голова Служби безпеки України Василь Грицак поінформував Надзвичайного і Повноважного Посла Польщі в Україні Яна Пєкло про заходи, що вживаються СБУ для розкриття злочину.
“Ми переконані, що такі дії агресора не зможуть вплинути на взаємовідносини між дружніми українським та польським народами”, – констатують у прес-центрі СБУ.

“Президент [Петро Порошенко] рішуче засудив обстріл Генерального консульства Польщі у Луцьку. І доручив правоохоронцям терміново вжити всіх заходів для розслідування цього інциденту і встановлення винних”, – написав у “Фейсбуці” прес-секретар глави держави Святослав Цеголко.

Міністр закордонних справ України Павло Клімкін висловив обурення з приводу події на Волині.

“Обурений провокацією проти генконсульства Польщі у Луцьку. Це підлість від тих, хто проти нашої дружби з РП. Робимо все,щоб винні були покарані”, – написав глава МЗС на своїй сторінці у “Твіттері”.

Голова Українського інститут національної пам’яті Володимир В’ятрович констатував: “Те, що сталося вночі у Луцьку, свідчить, що провокації виходять на новий, ще небезпечніший рівень. Цілилися не лише в будинок польського консуляту, а в польсько-українські стосунки. При чому знову з використанням історії: “напад”, “Волинь”, “польський” – слова, які нині почують в новинах наші західні сусіди, мають налякати не менше, ніж сам факт обстрілу”.

“Гадаю, кожен оглядач, який справді орієнтується в ситуації, може підтвердити загалом дуже приязне ставлення українців до поляків. Використання ж ворогом інформаційних рамок війни, що минула понад 70 років тому, у війні нинішній – впізнаваний почерк. Згадаймо хоча б Одесу травня 2014-го”, – написав голова УІНП у “Фейсбуці”.

“Незважаючи на все зростаючу кількість провокацій, закликаю громадськість до зваженості оцінок на основі реальної ситуації, а не моделювання подій ворогом.
А провоохоронні органи мають побачити ситуацію не в розрізі окремих випадків, а як системні спроби дестабілізувати відносини із західним сусідом та сприйняття України на Заході.
Сподіватимуся також на розуміння ситуації з боку польського суспільства: Україна веде війну і фронті різні. В тому числі чекістсько-провокаційні атаки на нас”, – резюмував В’ятрович, який зараз перебуває в Кракові на зустрічі в рамках IV польсько-українського форуму істориків.

Читайте також:
Провокатори знову сплюндрували польський меморіал у Гуті Пеняцькій. ФОТО

Як повідомляла “Новинарня“, у січні 2017 року вандали сплюндрували й зруйнували польський меморіал у селі Гута Пеняцька на Львівщині, а також польський меморіал у Биківні під Києвом.
Пам’ятик на Львівщині за місяць було відновлено зусиллями обласної влади, однак 15 березня його знову спаплюжили нацистськими символами та ксенофобськими написами.
Перед тим, 11-12 березня, невідомі осквернили польські могили в селі Підкамінь у Бродівському районі та пам’ятник розстріляним у 1941 році польським професорам на Вулецьких пагорбах у Львові.

Радник міністра внутрішніх справ, депутат від “Народного фронту” Антон Геращенко переконаний, що російські структури наймають громадян України, аби ті вчиняли вандалізм щодо пам’ятників полякам.

Натомість минулого року набуло масового характеру руйнування українських могил у Польщі та антиукраїнські виступи польських націоналістів.

Читайте також:
Руйнування українських пам’ятників у Польщі оплачував православний олігарх Малофєєв, – хакери

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна