На ТКГ в Мінську домовилися про “великоднє перемир’я”

 

Напередодні великодніх свят (у 2017 році – 16 квітня) Тристороння контактна група привітала рішучість усіх учасників Мінського процесу забезпечити цілковите дотримання режиму припинення вогню, яке набуде чинності з 1 квітня.
Про це повідомила речниця представника України в ТКГ Леоніда Кучми Дарка Оліфер за підсумками роботи тристоронньої групи в Мінську 29 березня.

“Українська сторона розцінює Мінські домовленості як безальтернативний фундамент для врегулювання ситуації на Донбасі”, – вкотре наголосила вона.

Оліфер додала, що з 1 квітня, до поминальних днів, також заплановане суттєве прискорення процедури перетину лінії зіткнення на контрольних пунктах в’їзду-виїзду (КПВВ). Зокрема, планується продовжити роботу пунктів перетину в ранкові та вечірні години.

“Українська сторона ще раз звернула увагу: визнання на території Росії документів, виданих самопроголошеною владою ОРДЛО; захоплення державних і приватних підприємств України, а також іноземних компаній на не підконтрольній Україні частині Донбасу і запровадження рубля на території ОРЛО; псевдоуказ про межі ОРДО – всі ці дії стали грубими порушеннями Мінських угод і змусили Україну обмежити переміщення вантажів через лінію зіткнення”, – зазначила Оліфер у звіті в “Фейсбуці”.

Дії Росії та підтримуваних нею бойовиків на Донбасі змусили українську владу обмежити переміщення вантажів через лінію розмежування, констатувала речниця.

Також, за її словами, Україна розцінила як “чергову спробу торпедування Мінського процесу” намагання Держдуми Росії внести зміни до законодавства РФ, спрямовані на подальшу легітимізацію “квазідержавних процесів в ОРДЛО”.

“Під час засідання Тристоронньої контактної групи українська сторона поставила питання про неухильне дотримання українського законодавства на території ОРДЛО”, – повідомила Оліфер.

Вона також додала, що перехід до вирішення політичних проблем можливий тільки після цілковитого і стійкого припинення вогню, виведення російських озброєнь і військових формувань, а також передання контролю над кордоном.

Нагадаємо, попереднього разу про всеохопний режим припинення вогню було домовлено в Мінську на засіданні ТКГ у зв’язку з новорічними святами, “перемир’я” почалося 24 грудня, однак де-факто тривало недовго. Перед тим українські війська увійшли в Новолуганське, що в “сірій зоні”.

Перед тим про “режим тиші” було домовлено з 15 вересня, він протримався деякий час. Тоді було розведено сили й засоби в районах населених пунктів Золоте і Петрівське.

Раніше 2016 року були домовленості про “режим тиші” на День знань і перемир’я на Великодні й травневі свята.

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.