Криза е-декларування: НАЗК у відставку не збирається, сервіс висить, чиновники мучаться

 

Голова Національного агентства з питань запобігання корупції Наталія Корчак заявляє, що не піде у відставку. Як передає УНІАН, про це вона сказала журналістам після участі в засіданні уряду.

“Не піду я у відставку. А чому я маю йти у відставку? Це не питання грошей, тому що ці нерви, які кладуться на цю систему, не коштують цих грошей. А ці гроші – це те, що перераховується в межах тих коштів, які вказані в законі”, – сказала вона, відповідаючи на закиди щодо великого преміювання працівників НАЗК в умовах, коли система е-декларування знову не працює.

“Питання не в цьому, питання в іншому. Є просто небажання, щоб наш орган працював”, – наголосила Корчак.

Перед цим на засіданні уряду, після різкої критики з боку прем’єр-міністра, вона закликала “не політизувати технічні проблеми” НАЗК.

Під час засідання прем’єр Володимир Гройсман порадив усім членам Національного агентства з питань запобігання корупції піти у відставку.

“Я вам раджу всім просто зібратися сьогодні, написати заяви і піти у відставку”, – сказав глава уряду.

“Треба публічно, відкрито зробити перезавантаження, бо так ми далеко не підемо”, – додав він, різко обриваючи емоційні виправдання Наталії Корчак, яка рекомендувала адресувати претензії системному адмінітстратору НАЗУ.

Прем’єр підкреслив, що НАЗК через неспроможність організувати роботу реєстру е-декларацій ставить перед загрозою кримінальної відповідальності дуже багатьох людей.

“Добросовісно робіть свою роботу, бо я вам наголошую, що ви робите сьогодні своєю бездіяльністю: ви самі не здатні організувати роботу вашого сайту, і таким чином ви ставите людей перед загрозою двох років в’язниці, і таких людей сотні тисяч в нашій країні”, – сказав глава уряду.

“Я свою декларацію подати не можу!” – наголосив Гройсман, і те саме підтвердили ще кілька членів уряду.

Як відомо, з наближенням 31 березня – дати завершення другого етапу подання електронних декларацій держслужбовцями, сайт НАЗК перестав витримувати навантаження, як і під час “першої хвилі” восени 2016 року.

Соцмережами ширяться повідомлення від чиновників, які не можуть заповнити декларації через технічні проблеми. Більшість із них говорять про те, що не можуть відкрити сайт чи реєстр або зберегти зміни навіть посеред ночі, коли навантаження мало б бути меншим. На підтвердження своїх слів вони викладають знімки моніторів комп’ютерів:

Як відомо, другий етап електронного декларування в Україні стартував із січня 2017 року. Він охопить ще понад 700 тисяч нових декларантів, у тому числі частину освітян та лікарів. Е-декларації подаватимуть усі публічні службовці України.
У жовтні 2016, під час першої хвилі декларування веб-сайт НАЗК через велику кількість запитів також працював нестабільно, зокрема голова ВР Андрій Парубій не міг подати декларацію кілька днів.

Торік уряд виділив на функціонування Агентства 605 млн. грн. – як заявляв міністр юстиції Павло Петренко, НАЗК “не виправдало ці кошти”. При цьому Агентство досі не провело перевірку е-декларацій, оприлюднених у 2016-му.

Бюджет НАЗК на 2017 рік становить 162,8 млн. грн.

НАЗК працює вже рік, і протягом усього часу його керівники є одними з найбільш високооплачуваних держслужбовців в Україні.
Так, з квітня по вересень 2016 року Наталія Корчак отримала понад 700 тис. грн. Кожен місяць їй нараховувався оклад – 35 тис. грн, 50% від окладу – у вигляді надбавки за вислугу, 100% окладу – надбавка за інтенсивність і ще 100% окладу – у вигляді премії.
У липні і вересні члени агентства отримали по 250% премії, крім окладу і надбавок.

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна