Ціна правосуддя: за рік Україна програла в Євросуді справ своїм громадянам на 300 млн. євро

 

У 2016 році держава Україна виплатила 300 млн. євро. та понад 12 млн. грн. своїм громадянам за справи, програні в Європейському суді з прав людини.
Про це свідчить офіційна відповідь Міністерства юстиції України, про яку повідомляє “Главком“.

Кошти сплачено загалом за 90 програними судовими справами.

Найбільшу суму відшкодування моральної та матеріальної шкоди – у справі “Агрокомплекс” проти України” – отримало ПрАТ “Науково-виробниче об’єднання «Агрокомплекс»”. Виграна компенсація – 697,6 млн. грн. (27 млн євро), з них у 2016 році – 154 млн. євро і 5,4 млн. грн.

У справі “East/West Alliance Limited проти України” сплачені суми відшкодування становили 138,3 млн. євро і 4,8 млн. грн.
Ідеться про ірландське підприємство East/West Alliance із представництвом в Україні, яке було позбавлене належних йому шести літаків Ан-28 та восьми літаків Л-410 всупереч принципу верховенства права.

У справі “Щічка та інші проти України” відшкодовано 16,9 млн. євро та 573 тис. грн., “Тихонова та інші проти України” – 10,6 млн. євро і 383 тис. грн., “Терлецький та інші проти України” – 10,5 млн. євро і 360 тис. грн., “Кобилинський та інші проти України” – 9,4 млн. євро і 319 тис. грн. тощо.

У “справі Тихонова” Євросуд задовольнив вимоги позивача, який поскаржився на “вибиття” працівниками міліції свідчень з метою отримання зізнання у вбивстві.

Як зазанчає “Новинарня“, у справі “Куликов та інші проти України” ЄСПЛ визнав порушення Конвенції (ст. 6 і ст. 8) при звільненні Вищою радою юстиції 18 суддів “за порушення присяги”, суддів на посадах не поновив, але присудив їм компенсації на загальну суму 90 тис. євро.

Рішення Євросуду 2016 року стосуються компенсацій 572 громадянам України.

Серед, тих, хто подавав на Україну в страсбурзький суд і виграв – зокрема київське ТОВ “Інститут економічних реформ” (123,4 тис. євро + 4,5 тис. грн.).

Багатотисячні виплати тривають і в 2017 році, зокрема у справі “Швець та інші проти України” вже виплачено 805 тис. євро і 28,2 тис. грн.

Повний перелік справ і виплат доступний за посиланням >>>

“300 млн. євро та понад 12 млн. грн. за програні справи у ЄСПЛ. Це лише за один рік!!! Ось ціна нашого правосуддя. То чи варто чистити та оновлювати такі суди?” – прокоментував отриману статистику адвокат “Автомйдану” Роман Маселко.

Читайте також:
Міністр юстиції оприлюднив деталі позову у Євросуд щодо анексії Криму

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.