Арсенал у Балаклії повертається у штатний режим. Знайдені снаряди підривають за 10 км

 

У вівторок, 28 березня, почалося організоване вивезення та знешкодження боєприпасів, які були зібрані військовими саперами та піротехніками ДСНС у місті Балаклія Харківської області, навколишніх селах та по периметру 65-го ракетно-артилерійського арсеналу, де 23 березня почалася пожежа з детонацією боєприпасів.
Про це інформує прес-служба Генштабу ЗСУ.

“Сам арсенал повертається до роботи у штатному режимі. Зараз для міста і цивільного населення жодних загроз не існує. Місце підриву (боєприпасів, які вивозяться) підготовлено згідно усіх вимог і знаходиться приблизно за 10 кілометрів від райцентру”,- сказано в повідомленні.

28 березня пожеж на території міста Балаклія Харківської області та прилеглих сіл унаслідок вибухів боєприпасів не зафіксовано.
“Територію м. Балаклія та прилеглих населених пунктів у зоні надзвичайної ситуації очищено від вибухонебезпечних предметів”, – ідеться у зведенні прес-служби ДСНС станом на 15:00.

У зоні надзвичайної ситуації досі зосереджено угруповання силовиків загальною чисельністю 1260 осіб та 194 одиниці техніки.

Енергопостачання Балаклії відновлено повністю, газопостачання – на 80%. Як повідомляв заступник голови Харківської ОДА Євген Шахненко, підключення міста Балаклія та села Борщівка до газу завершиться протягом 28 березня.

З тимчасових евакуаційних пунктів до міста Балаклія повернулися всі евакуйовані.

У місті працюють школи, дитсадки. Армійський арсенал також повертається до роботи у штатному режимі.

Всього з початку пожежі з детонацією боєприпасів вилучено 1466 вибухонебезпечних предметів.

Фото: МОУ

Фахівці квартирно-експлуатаційного відділу Харкова почали відновлювати в Балаклії будинки та об’єкти інфраструктури.

“Понад 40 адміністративних споруд та будинків житлового сектору зазнали різних пошкоджень в результаті пожежі. Упродовж першої доби було пошкоджено 949 вікон. Тому фронт робіт у нас чималий, але ми стараємося якомога скоріше все відремонтувати”, — розповів начальник КЕВ м. Харкова Костянтин Коник, якого цитує прес-служба Міноборони.

За інформацією ХОДА, для ремонтно-відновлювальних робіт у Балаклії задіяно вже 14 будівельних компаній Харківщини.

Читайте також:
Вибуховий арсенал у Балаклії відвідали американці – будуть допомагати

Як повідомляла “Новинарня“, в ніч на 23 березня в місті Балаклія Харківської області на території 65-го ракетно-артилерійського арсеналу оборони виникла пожежа з подальшою детонацією боєприпасів.

За попередніми висновками експертів, причиною пожежі на кількох майданчиках 65-го ракетно-артилерійського арсеналу став диверсійний акт із застосуванням безпілотного літального апарату.

Було евакуйовано майже 36 тисячі людей із Балаклії та навколишніх сіл, створено 10-кілометрову межу зони небезпеки можливого розльоту боєприпасів, відселено навколишні села. Повітряний простір у радіусі 40 кілометрів від місця пожежі на артскладах у Балаклії закрито, посилено режим прикордонного контролю на південно-східному напрямку.

За уточненими даними , поранено три особи та одна особа загинула.

За даними Харківської ОДА, в Балаклії та прилеглих селах пошкоджений 231 житловий будинок, з них 114 – приватних, 117 – багатоквартирних; пошкоджень зазнали 22 об’єкти інфраструктури та промисловості, 12 об’єктів соціальної сфери, у тому числі дві школи й два дитячі садки. Повноцінного ремонту потребують 40 будинків.

Читайте також:
Пожежа на складах озброєнь у Балаклії:
рвуться снаряди, версія – диверсія. ФОТО, ВІДЕО

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.