Убитий в Києві екс-депутат Держдуми Вороненков припускав, що його можуть знищити, “як Бандеру”

 

Під готелем “Прем’єр-палас” на бульварі Шевченка в центрі Києва розстріляли екс-депутата Держдуми РФ Дениса Вороненкова, який нещодавно отримав українське громадянство і мав свідчити у справі про держзраду Януковича.
Про це на місці події заявив голова ГУ Нацполіції Києва Андрій Крищенко.

Інший екс-депутат Держдуми – Ілля Пономарьов – заявив, що Вороненков ішов на зустріч з ним.

“Денис Вороненков убитий об 11:25 біля “Прем’єр-паласу”. Він ішов на зустріч зі мною. Поза сумнівом. Охоронець встиг поранити нападника. Версія очевидна – я говорив, що Вороненков не шахрай, а слідчий, смертельно небезпечний для російських силовиків”, – написав Пономарьов у “Фейсбуці”.

За словами свідків, яких цитують ЗМІ, Вороненков виходив з готелю із своїм охоронцем.

“Невідомий відкрив по них вогонь. Чоловік був убитий, охоронець поранений. При цьому охоронець зміг застосувати вогонь у відповідь і поранив нападника”, – повідомив речник Нацполіції Ярослав Тракало.

За його словами, нападник і охоронець тепер у лікарні, їм забезпечено охорону.

На землі після стрілянини залишилося 12-13 гільз, інформує Еспрессо.TV.

ПОКАЗОВА ПАРАЛЕЛЬ. Цього ж дня, 23 березня 2013 року, в Лондоні помер Борис Березовський – російський підприємець, олігарх, політик, що перебував в опозиції до президента РФ Володимира Путіна. У його смерті також бачили слід спецслужб РФ.

Як відомо, колишній депутат Держдуми РФ Денис Вороненков, який восени 2016 року виїхав із Росії, а в грудні отримав автоматично українське громадянство, був готовий дати свідчення у справі про державну зраду екс-президента-втікача Віктора Януковича.

Денис Вороненков

Сам Денис Вороненков у своєму останньому інтерв’ю заявив, що його можуть вбити, “як Бандеру”.

“В Україні, на відміну від інших країн пострадянського простору, працюють демократичні закони. Як не дивно, головним моїм гарантом був закон. Хоча на російських центральних телеканалах вже щосили кричать: мовляв, потрібно обміняти Вороненкова на Сущенка, а якщо не вийде – вбити, як Бандеру. Люди в Росії з’їхали з глузду, вони не здорові “, – сказав він в інтерв’ю сайту “Гордон”.

Юрій Бутусов – редактор видання “Цензор.нет”, який брав інтерв’ю у росіянина раніше, вважає, що за вбивством стоять спецслужби Росії.

“Вороненков намагався пересуватися таємно, по телефону намагався не говорити. Як колишній співробітник спецслужб прекрасно усвідомлював небезпеку і вживав заходів обережності. Він перебував під цілодобовою охороною СБУ, його місце проживання було секретом. Вирахувати маршрут його руху було дуже непросто.
Цілком ймовірно, що його виманили на зустріч”, – написав Бутусов у соцмережі.

“Очевидно, що організувати замах і зухвалий напад могли тільки спецслужби РФ.
Убили Дениса Вороненкова винятково через його політичні погляди і надання показань проти режиму Путіна у справі Януковича. Бізнес-конфліктів у нього в РФ не було”, – зазначив журналіст.

“Я зробив перше його політичне інтерв’ю в Україні, в якому він (Вороненков) викривав режим Путіна, після чого його офіційна влада РФ стала поносити і шельмувати, оголошували ворогом народу, зрадником. Він знав їх усіх, він був людиною з системи. Хай не на високому рівні, але в Держдумі він іноді спілкувався і з нинішнім головою Служби зовнішньої розвідки РФ Наришкіним, і з помічником президента Путіна Владиславом Сурковим, куратором “українського питання”, – зазначив Бутусов.

Він додав, що Вороненков виступив свідком Генеральної прокуратури в справі проти Януковича, його свідчення мали велику цінність, його виступ на відкритому процесі, який готує Головна військова прокуратура стали б подією”.

Читайте також:
Проти російського нардепа, який отримав паспорт України,
в РФ порушили справу за шахрайство

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна