У Мінфіні підрахували, в скільки обійдеться офіційна блокада ОРДЛО

 

За розрахунками Міністерства фінансів, втрата 40 підприємств української юрисдикції в ОРДЛО через заборону переміщення товарів через лінію розмежування на Донбасі позбавить український бюджет близько 2 млрд. грн. податкових надходжень.
Про це пише в своїй статті для “Дзеркала тижня” Юлія Самаєва з посиланням на джерело в Мінфіні.

Авторка вказує, що, за оцінками “Укрметалургпрому”, припинення торгівлі з металургійними підприємствами на окупованих територіях спричинить втрату бюджетом 1,6 млрд. грн. податків.

“Джерело DT.ua в Міністерстві фінансів повідомило, що, за їхніми підрахунками, втрата 40 підприємств ОРДЛО обійдеться бюджету в суму близько 2 млрд. грн. податкових надходжень. І ця цифра більше схожа на правду, ніж озвучені Гройсманом 32 млрд.”, – ідеться в статті.

Опитані експерти звернули увагу на те, що підприємства, які до останнього часу працювали в ОРДЛО під українською реєстрацією – це експортери, які не платили ПДВ, що утворює більшу частину податкових надходжень. Те ж саме, у зв’язку з офіційною збитковістю, стосується і податку на прибуток.

“Тобто прямі податкові втрати навряд чи будуть надто вже значущі. Набагато гірше, звичайно, із внесками до Пенсійного фонду і податком на доходи фізосіб — адже зарплати на великих підприємствах із чималими штатами платилися в основному офіційно”, – підсумовує журналістка.

Як інформувала “Новинарня“, 15 березня, Рада нацбезпеки в ході екстреного засідання прийняв рішення призупинити переміщення вантажів через лінію зіткнення в Донбасі. Рішення було введене в дію указом президента України.

Раніше міністр фінансів Олександр Данилюк заявив, що втрати України від транспортної блокади окупованих територій Донецької та Луганської областей можуть досягти 2% ВВП.

Читайте також:
Наступна стадія “блокадного” конфлікту – відносини з Росією.
АНАЛІЗ І ПРОГНОЗ

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна