До третіх роковин анексії Криму РФ Україна запустила телевежу на Чонгарі

 

Напередодні третіх роковин анексії Криму Росією (18 березня) у селі Чонгар Херсонської області офіційно відкрили телекомунікаційну вежу, побудовану для українського мовлення на територію окупованої Автономної Республіки Крим.

В урочистій церемонії на Чонгарі, що відбулася в п’ятницю, 17 березня, взяли участь міністри інформаційної політики Юрій Стець, з питань тимчасово окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб – Вадим Черниш, народний депутат, голова Меджлісу кримськотатарського народу Рафат Чубаров, голова Національної ради України з питань телерадіомовлення Юрій Артеменко, голова Херсонської облдержадміністрації Андрій Гордєєв та ін.

Як зазначає прес-служба МІП, завершення всіх робіт на Чонгарській вежі дало змогу запустити тестове цифрове мовлення на територію Криму для аналізу ефективності охоплення сигналом.

Чонгарська телевежа. Фото: МінТОТ

За результатами конкурсу на Крим на постійній основі мовитимуть від чотирьох до шести українських телерадіокомпаній.

Голова Національної ради Юрій Артеменко повідомив, що впродовж найближчих тижнів регулятор отримає від Українського державного центру радіочастот прораховану цифрову частоту, а наступного місяця “буде оголошено конкурс на місця в Чонгарському мультиплексі”.

Наразі з Чонгара вже транслюються передачі Українського радіо – на частоті 100,7 МГц, кримськотатарського радіо “Мейдан” – 101,4 МГц, “Херсон FM” – 107,8 МГц.

Також у тестовому режимі почала роботу радіостанція “Крим. Реалії” на частоті 105,9 МГц із потужністю передавача 5 кВт. Повноцінно вона запрацює у травні.

Наразі вежа має висоту 150 метрів. При цьому глава МІП Юрій Стець заявив: “Після проведення конкурсу на цифрове телебачення висота вежі на Чонгарі буде збільшена до 200 метрів. Із 92 до 110 метрів цього року буде збільшено висоту вежі й у Чаплинці. Також розглядається можливість побудови ще однієї вежі на адмінкордоні з Кримом. Планується, що упродовж року кількість радіостанцій, які мовлять на Крим, буде збільшена вдвічі”.

 

Радіус дії можливого сигналу Чонгарської телевежі наразі складає для радіо – 120-130 км (80 км – впевнений прийом), для телебачення – 50-60 км.

Міністр тимчасово окупованих територій Вадим Черниш на відкритті телевежі заявив: “Громадяни України, які залишаються в окупації, відчуватимуть єдність з українським суспільством в інформаційному просторі… Ми маємо підтримувати зв’язок з мешканцями окупованого Криму, наближати до людей необхідні послуги та захищати їхні інтереси”.

Як інформувала “Новинарня“, вежу на Чонгарі почали зводити 2 грудня 2016 року..

Як відомо, 18 березня минає три роки від часу незаконного “прийняття” Криму до складу Російської Федерації внаслідок окупації та псевдореферендуму про статус АРК від 16 березня 2014 року, з цього приводу окупаційна влада проводить урочисті акції.

Чонгар розташований поблизу з адміністративною межею, яка розділяє Крим та материкову частину України.

Читайте також:
Окупанти в Криму не зможуть заглушити сигнал Чонгарської телевежі, – Нацрада

На горі Карачун урочисто відкрили нову телевежу.
Але для укрмовлення на Донецьк потрібно ще

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна