За рішенням Печерського суду Генпрокуратура визнала Охендовського потерпілим від НАБУ

 

Голову Центральної виборчої комісії України Михайла Охендовського 16 березня оголосили потерпілим у кримінальному провадженні про дії детективів Національного антикорупційного бюро України щодо нього.
Про це в п’ятницю, 17 березня, повідомила прес-секретар генерального прокурора Лариса Сарган у коментарі агенції “Інтерфакс-Україна“.

“Управління з розслідування злочинів, скоєних співробітниками органів із боротьби зі злочинністю Головного слідчого управління Генеральної прокуратури проводить досудове розслідування у кримінальному провадженні за ознаками втручання в діяльність державного діяча, службової недбалості детективів НАБУ, притягнення завідомо невинного до кримінальної відповідальності Спеціалізованою антикорупційною прокуратурою і розголошення даних досудового розслідування стосовно Михайла Охендовського”, – розповіла Сарган.

Вона нагадала, що це провадження розпочато на виконання постанови Печерського районного суду Києва від 4 січня цього року, яким Генпрокуратуру зобов’язали внести до Єдиного реєстру досудових розслідувань заяву адвоката Олега Бабича в інтересах Охендовського.

“17 лютого 2017 року Охендовський подав заяву про притягнення його як потерпілого, за результатами розгляду якого 20 лютого слідчий виніс постанову про відмову у визнанні його потерпілим. Однак 2 березня 2017 року слідчий суддя Печерського райсуду зазначену постанову скасував і зобов’язав слідчого невідкладно вручити Охендовському повідомлення про процесуальні права та обов’язки потерпілого”, – розповіла прес-секретар генпрокурора.

У зв’язку з цим, за її словами, 16 березня 2017 року Охендовського викликали до Генпрокуратури для вручення повідомлення.

“Досудове розслідування триває”, – додала Сарган.

У додатковому коментарі в соцмережі вона підкреслила: “Зазначене кримінальне провадження розпочато на виконання ухвали Печерського районного суду м. Києва від 04.01.2017, якою ЗОБОВ’ЯЗАНО Генеральну прокуратуру України, внести до Єдиного реєстру досудових розслідувань заяву адвоката Бабіча О.І. в інтересах Охендовського М.В.”

Як відомо, 13 грудня 2016 року голові ЦВК з часів Януковича Михайлу Охендовському в аеропорту “Бориспіль” співробітники НАБУ вручили повідомлення про підозру у кримінальному провадженні про так звану “чорну бухгалтерію” Партії регіонів. Його підозрюють у скоєнні кримінальних злочинів, передбачених ч. 3 і 4 ч. ст. 368 Кримінального кодексу України (одержання хабарів у великих і особливо великих розмірах особою, що займає особливо відповідальне становище).

Загальна сума хабарів, інкримінованих детективами підозрюваному, становить близько $161,7 тис., що в еквіваленті за курсом Національного банку України на момент вчинення злочинів становило майже 1,29 млн грн.

14 грудня в ЦВК було проведено обшуки.
21 грудня Солом’янський райсуд Києва обрав Охендовському запобіжний захід у вигляді особистого зобов’язання. Також суд відмовився усувати Охендовського з посади голови ЦВК.

16 лютого Охендовський заявив, що його адвокати подадуть клопотання до Спеціалізованої антикорупційної прокуратури про закриття кримінального провадження щодо нього, нагадує “Українська правда”. Він наголосив, що очікує законного рішення САП про закриття провадження у зв’язку з відсутністю події кримінального правопорушення, та звинуватив НАБУ і САП у виконанні “політичного замовлення”.

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна