Уряд має завадити сепаратистам та РФ вдруге вкрасти продукцію “віджатих” підприємств, – Геращенко

 

Захоплення підприємств української юрисдикції на окупованих територіях Донецької й Луганської областей – “це лише один етап грабежу України з боку незаконних бандформувань і Російської Федерації. Наступним етапом буде спроба реалізовувати продукцію з віджатих кримінальним шляхом підприємств на інших ринках”.
Про це заявила представниця України в гуманітарній підгрупі Тристоронньої контактної групи, уповноважена президента щодо Донбасу, перша заступниця голови ВР Ірина Геращенко.

“ОРДЛО і РФ хочуть продавати вкрадену українську продукцію, в першу чергу гірничо-металургійного комплексу, вугілля. Тому уряд зараз зобов’язаний розробити жорсткий план заходів, який унеможливить повторне пограбування України і не дасть шанс ОРДЛО і РФ торгувати краденим на зовнішніх ринках”, – написала вона в “Фейсбуці” 17 березня.

За словами Геращенко, важливо, щоб Кабінет Міністрів звернув увагу на встановлення контролю за видачею сертифікатів походження товарів, передбачив усі можливі запобіжники для потрапляння товарів, вироблених на території ОРДЛО, на ринки інших країн, а також “нотифікував РФ і СОТ, що вихід продукції з украдених українських підприємств на треті ринки є грубим порушенням міжнародного права і двосторонніх угод”.

По кожному такому випадку слід звертатися до міжнародної спільноти і судів, зазначила Ірина Геращенко.

Вона додала, що під час “години уряду” в Верховній Раді 17 березня вже “звернула увагу прем’єра на цю кричущу проблему та закликала негайно розробити план заходів, аби не дати ОРДЛО і РФ торгувати краденим”.

“Підприємства були зареєстровані на українській території й мали українську сертифікацію, тому сплачували податки й експортну виручку [до держбюджету України]. Після їх рейдерського захоплення дуже важливо унеможливити випуск продукції під українською сертифікацією задля продажу. Це буде подвійна крадіжка, і з цим потрібно боротися”, – пояснила віце-спікер у коментарі.

Читайте також:
“Блокада торгівлі з ОРДЛО” знищила Україну на Донбасі.
Підприємства української юрисдикції були якорем, – Порошенко

В ОРДО заборонено Фонд Ахметова. Олігарх також втратив підприємства ДТЕК

Від “Лайфа” до Засядька.
Бойовики “ДНР” оприлюднили список віджатих підприємств

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна