“Санкції залишаться до деокупації”. США видали заяву щодо роковин анексії Криму РФ

 

Санкції проти Росії, які вводились через анексію Криму, збережуться до деокупації півострова. Про це йдеться в заяві в.о. речника Державного департаменту США Марка Тонера, розміщеній на сайті зовнішньополітичного відомства Сполучених Штатів.

“Пов’язані з Кримом санкції будуть залишатися в силі, доки Росія не поверне контроль над півостровом Україні”, – підкреслив представник Держдепу.

У відомстві нагадали, що три роки тому Росія захопила і окупувала Крим. “Росія тоді влаштувала незаконний референдум, на якому жителі Криму були змушені голосувати, в той час як добре озброєні іноземні війська окупували їхню землю”, – йдеться в заяві.

“Сполучені Штати не визнають російський «референдум» від 16 березня 2014 року і спробу анексії Криму та порушення міжнародного права, що триває. Ми знову підтверджуємо свою прихильність суверенітету і територіальної цілісності України”, – заявили у Вашингтоні.

Зазначається, що впродовж останніх трьох років російська окупаційна “влада” в Криму проводила кампанію з придушення інакомислення. Спостерігачі за дотриманням прав людини в окупованому РФ Криму задокументували факти насильницьких зникнень, позасудових страт, тортур і каральних психіатричних госпіталізацій.

“Кримські татари, етнічні українці, проукраїнські активісти і незалежні журналісти піддавалися політично мотивованим переслідуванням і стикаються з поточними репресіями”, – підкреслюють у дипломатичному відомстві США.

Там також нагадали, що російська окупаційна “влада” змусила закритись неурядові організації і незалежні засоби масової інформації та постійно відмовляє міжнародним спостерігачам у доступі на півострів.

“Ми закликаємо Росію припинити свої спроби придушити свободу слова, мирних зібрань, асоціацій і релігії”, – йдеться в заяві.

Як відомо, Росія в березні 2014 року ввела на територію Криму свої війська, інспірувала рішення місцевого парламенту на підтримку окупантів та влаштувала “референдум” щодо визначення півострова. Було заявлено, нібито 97% з числа тих, хто взяв участь у голосуванні 16 березня 2014 року, висловилися за приєднання Криму до РФ. При цьому плебісцит бойкотувала кримські татари та проукраїнські мешканці АР Крим.
18 березня в Кремлі було підписано так званий “договір” про прийняття до складу РФ Криму і Севастополя.
України й країни Заходу не визнають анексію Криму та запровадили низку економічних санкцій проти Росії.

Читайте також:
Роковини кримського референдуму: Захарченко зламав ліжко, святкуючи. ФОТО

ФСБшники, які викрали в Криму татарина Мухтеремова, змушували його рити собі могилу

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна