Рада нарешті ухвалила закон про Держреєстр військовозобов’язаних – попри спротив “Батьківщини” й “Опоблоку”

 

Із четвертого заходу Верховна Рада ухвалила закон “Про Єдиний державний реєстр військовозобов’язаних”.

Як повідомляє “Новинарня“, законопроект №2504а-д підтримали 236 голосів.

При цьому жодного голосу не дали фракції “Опозиційний блок” та “Батьківщина”.

Як і під час попередніх розглядів законопроектів про ЄДРВЗ (починаючи з 2015 року), в ході обговорення слово брала велика кількість нардепів від “Батьківщини”, які заявляли, що облік військовозобов’язаних має вестися на паперових носіях, тоді як електронний реєстр буде незахищеним та доступним для країни-агресора.

Однак цього разу владний законопроект набрав достатню кількість голосів – крім БПП (105 “за”) і “Народного фронту” (71), його підтримали також фракції РП Ляшка (18 “за”), “Самопоміч” (17), позафракційні (17), “Відродження” і “Воля народу” (по 4).

Закон регулює відносини у сфері державної реєстрації громадян України, які перебувають у запасі для комплектування Збройних сил та інших утворених відповідно до законів України військових формувань на особливий період, а також для виконання робіт із забезпечення оборони держави, та осіб, приписаних до призовних дільниць.

У пояснювальній записці наголошується на захищеності Єдиного держеєстру військовозобов’язаних: “держава гарантує захист бази даних Реєстру від несанкціонованого доступу та зловживання доступом, незаконного використання відомостей Реєстру, порушення цілісності бази даних Реєстру та його апаратного чи програмного забезпечення”.

Законом частину першу статті 34 Закону України “Про військовий обов’язок і військову службу” викладено в такій редакції: “1. Персонально-якісний облік призовників і військовозобов’язаних передбачає облік відомостей (біографічні дані, стан здоров’я, результати співбесід тощо) щодо призовників і військовозобов’язаних, які узагальнюються в особових справах призовників або в облікових картках військовозобов’язаних та реєструються в Єдиному державному реєстрі військовозобов’язаних. Ведення персонально-якісного обліку покладається на районні (міські) військові комісаріати”.

Очікується, що функціонування ЄДРВ дозволить створити централізовану базу даних всіх військовозобов’язаних та призовників, зменшити корупційний чинник у військових комісаріатах під час мобілізації та зробить неможливим ухилення громадян від призову на військову службу.

Як відомо, досі облік військовозобов’язаних у військкоматах вівся лише на паперових носіях, часто із позначками простим олівцем, що означало великі можливості для фальсифікацій відомостей, зокрема за хабарі для уникнення призову й мобілізації.

Читайте про голосування в лютому 2016:
Вороги мобілізації: парламент вдруге провалив закон про Держреєстр військовозобов’язаних

Доопрацьований проект №2504а-д прийняли в першому читанні 18 жовтня 2016 року (228 “за”).
Після того його вкотре провалили 6 грудня (не вистачило 9 голосів).

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна