Президент запровадив санкції проти філій п’ятьох російських банків в Україні

 

Президент Петро Порошенко увів в дію рішення Ради національної безпеки і оборони України від 15 березня 2017 року “Про застосування персональних спеціальних економічних та інших обмежувальних заходів (санкцій)” щодо низки юридичних осіб – банків із російським державним капіталом.

Як повідомляє сайт президента, санкції строком на один рік будуть застосовані до публічного акціонерного товариства “Сбербанк”, ПАТ “ВіЕс банк”, ПАТ “Акціонерний комерційний промислово-інвестиційний банк”, ПАТ “ВТБ банк”, ПАТ “БМ банк” в частині запобігання виведенню капіталів зазначеними юридичними особами за межі України на користь пов’язаних з ними осіб.

Як зазначається у відповідному указі, рішення Радбезу було ухвалено відповідно до статті 5 Закону України “Про санкції” та з урахуванням пропозицій Національного банку.

Кабінет Міністрів разом із НБУ мають забезпечити реалізацію й моніторинг ефективності санкцій та невідкладно вжити заходів щодо заборони розміщення коштів державних підприємств, установ, організацій та господарських товариств, у статутних капіталах яких є корпоративні права держави, у банках, вказаних у рішенні РНБО.

Міністерство закордонних справ має поінформувати компетентні органи Європейського Союзу, Сполучених Штатів Америки та інших держав про запровадження санкцій і порушити перед ними питання про застосування аналогічних обмежувальних заходів до відповідних юридичних осіб.

Контроль за виконанням рішення покладається на секретаря РНБО Олександра Турчинова. Указ набирає чинності з дня його опублікування.

Нагадаємо, напередодні Радбез дав Нацбанку добу на рішення про санкції щодо російських банків.

Як інформувала “Новинарня“, в Україні триває громадянська кампанія проти функціонування філій російських банків (VS Bank, БМ Банк, Сбербанк, ВТБ, Промінвестбанк та ін.), яку зокрема підтримує міністр внутрішніх справ Арсен Аваков.

Активісти “Азовського руху”, “Правого сектору” та ін. цього тижня пікетували головний офіс “Сбербанку” в центрі Києва, вимагаючи припинення роботи фінансової установи країни-агресора. Активісти замурували центральний вхід до фінустанови бетонними блоками.

Після цього український дочірній банк “Сбербанку” РФ ввів обмеження на зняття готівкових коштів в розмірі 30 тис. грн. або еквівалент цієї суми в іноземній валюті через каси банку на добу на одного клієнта.

Минулого тижня ЗМІ писали про те, що в Росії “Сбербанк” почав визнавати “паспорти” так званих “ДНР” і “ЛНР”.
Українська “дочка” фінустанови заявила, що не визнаватиме такі документи на території України.

У Національному банку України заявили, що повноваження з обмеження присутності російського капіталу в країні є тільки у Верховної Ради та Ради національної безпеки й оборони.

Читайте також:
НБУ готовий накласти санкції на “Сбербанк Росії” за паспорти ОРДЛО

“Нацкорпус” Білецького пікетував у Києві російські банки, аби їх закрити

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна