США підозрюють двох співробітників ФСБ в хакерських атаках на сервери Yahoo

 

Двом співробітникам Федеральної служби безпеки Росії у США висунуто обвинувачення у причетності до хакерських атак на сервери інтернет-компанії Yahoo.

Як повідомила 15 березня прес-служба міністерства юстиції США, загалом у справі фігурує четверо обвинувачуваних: громадяни Росії Дмитро Олександрович Докучаєв (33 роки), Ігор Анатолійович Сущин (43 роки) та Олексій Олексійович Білан “Магг” (29), а також 22-річний громадянин Канади та Казахстану Карім Баратов (він же “Кай”, “Карім Таловєров”, “Карім Акехмет Токбергенов”).

Агентам ФСБ Сущину і Докучаєву закидають те, що вони найняли хакерів Білана і Баратова, щоб ті зламали сервери Yahoo, передусім – акаунти електронної пошти співробітників американського уряду, а також працівників приватних компаній та журналістів.

Як зазначає ВВС, Дмитро Докучаєв – один з обвинувачених у справі про держзраду на користь США, яку ‎розслідують у Росії. Із грудня минулого року він перебуває під арештом.‎

Тоді ж у цій справі в РФ заарештували його керівника – очільника відділу Центру ‎інформаційної безпеки ФСБ Сергія Михайлова, а також топ-менеджера Руслана Стоянова.‎

За деякими непідтвердженими даними, вони могли бути пов’язані з діяльністю групи “Анонімний інтернаціонал”, що могла бути відповідальна за злам акаунтів російських чиновників, ‎в тому числі Дмитра Медведєва.‎

Це перші звинувачення у кіберзлочині, висунуті представникам російських спецслужб.

За даними американських ЗМІ, дані обвинувачення не пов’язані зі зламом серверів Національного комітету ‎Демократичної партії США і розслідуванні ФБР про ймовірне втручання Росії у президентську ‎кампанію 2016 року.‎

У вересні 2016 року компанія Yahoo повідомила про те, що у 2014 році було викрадено особисті дані близько 500 мільйонів користувачів. Йшлося про дати народження, електронні адреси, номери телефонів та паролі до поштових акаунтів.

Читайте також:

США висилають 35 російських дипломатів і вводять санкції через кібератаки

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна