Половина українців голосує за вступ до ЄС, 41% – до НАТО. СОЦІОЛОГІЯ

 

Ставлення жителів України до питання вступу України до Єврросоюзу протягом останнього року лишається незмінним: як і рік тому, в лютому 2017 року за вступ України до ЄС були готові проголосувати близько половини жителів України.
Такі результати соцопитування, проведеного Київським міжнародним інститутом соціології.

Якби референдум з питання, чи вступати Україні до Європейського Союзу, проводився у лютому 2017 року, 49% виборців проголосували б за вступ України до ЄС, 28% – проти, решта 23% – не визначилися або не брали б участі у голосуванні.

Якби ті, хто не визначився, як голосувати, як зазвичай, не прийшли б на референдум, участь у голосуванні взяли би близько 77% всіх, хто має право голосувати та проживає на неокупованій території. Тоді подані голоси розподілилися б таким чином: за вступ до ЄС – 64% голосів, проти – 36%.

Повідомляється, що готовність жителів України проголосувати за вступ до Європейського Союзу протягом часу, що минув після анексії Криму та початку війни на Сході, лишається відносно сталою – близько 50%.

При цьому частка прихильників вступу України до НАТО дещо переважає над часткою противників: якби референдум із питання, чи вступати Україні до НАТО, відбувався у лютому 2017 року, 41% жителів України проголосували б за вступ України до НАТО, 32% – проти; решта 27% – не визначилися або не стали би брати участь у такому референдумі.

Якби в голосуванні взяли участь усі ті, хто визначився зі своїм вибором, явка становила би близько 73%, а голоси учасників розділилися б так: 57% – за вступ України до НАТО, 43% – проти.

Як ідеться в прес-релізі КМІС, за регіонами України уявлення про бажаний напрямок зовнішньої політики суттєво відрізняються.

  • У західних областях абсолютна більшість (76%) вважає бажаним приєднання до ЄС, 18% – неприєднання до жодного з об’єднань, 1% – приєднання до Митного союзу з РФ.
  • У центральних областях 47% – за курс на приєднання до ЄС, 34% – неприєднання ані до ЄС, ані до Митного союзу, 5% – за приєднання до Митного союзу.
  • У південних областях 33% підтримують курс на вступ до ЄС, 30% – приєднання до Митного союзу, 26% – неприєднання до жодного з цих союзів.
  • У східних областях більшість вважає бажаним неприєднання до жодного з об’єднань (37%) або приєднання до Митного союзу (35%); курс на вступ до ЄС підтримують лише 14% жителів регіону.

Ідею вступу України до НАТО, як і раніше, підтримують переважно мешканці західних і центральних областей; на півдні і на сході країни більшість налаштована проти вступу України до НАТО.

  • У західних областях 65% проголосували б за вступ до НАТО, 13% – проти, 22% – не визначилися.
  • У центральних областях 41% готові проголосувати за вступ до НАТО, 22% – проти, 37% – не визначилися.
  • У південних областях – 30% за вступ до НАТО, 53% – проти, 16% – не визначилися.
  • У східних областях – 15%  за вступ до НАТО, 54% – проти, 32% – не визначилися.

Опитування у Луганській і Донецькій областях проводилося лише на підконтрольній українській владі території. У цьому опитуванні вибірка розподілялася лише на контрольованій частині Донбасу в тій пропорції, яку за даними ЦВК становили виборці Донбасу в останніх парламентських виборах (жовтня 2014 року).

Читайте також:
Українці – проти компромісів з ОРДЛО,
але не бачать варіантів розв’язання проблеми. СОЦІОЛОГІЯ

Українці бачать зміни на краще лише в обороні. Третина терпить заради реформ. СОЦІОЛОГІЯ

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна