На ТКГ в Мінську обговорювали поновлення торгівлі вугіллям з ОРДЛО і те, що завжди

 

У Мінську на засіданні економічної підгрупи ТКГ з врегулювання ситуації на Сходы України в середу, 15 березня, обговорювалося зокрема питання щодо відновлення транзиту вугілля через лінію зіткнення. Про це після перемовин заявив спецпредставник ОБСЄ в ТКГ Мартін Сайдік, передає “Інтерфакс-Україна“.

“Економічна підгрупа торкалась питань блокади залізничних шляхів. Обговорювалося питання відновлення транзиту вугілля та інших вантажів через лінію зіткнення”, – сказав Сайдік.

У свою чергу, Дарка Оліфер – речниця представника в ТКГ Леоніда Кучми – ввечері в середу розповіла, що Україна в Мінську кваліфікувала останні кроки сепаратистів і РФ як зрив Мінських угод.

“Україна чітко зафіксувала: указ президента РФ про визнання на території Росії документів, виданих нелегітимними владою ОРДЛО; рейдерське захоплення державної і приватної власності на непідконтрольній Україні частині Донбасу і квазіуказ т. зв. “ДНР” про псевдокордон однозначно читаються світовою спільнотою та Україною як порушення Мінських домовленостей і веде до їх зриву. Ми зажадали відповіді щодо скасування рішень з цих питань, оскільки такі методи з боку РФ і ОРДЛО ведуть до блокування процесу консультацій в рамках Мінського процесу. Це питання Україна поставила як на рівні робочих підгруп, так і в рамках Тристоронньої контактної групи”, – зазначила Оліфер.

Також вона підкреслила, що Україна, як і раніше, готова до розведення сил і засобів у Станиці Луганській, але воно може відбутися тільки після семи днів “тиші” на цій ділянці, як це і передбачено рамковим рішенням Тристоронньої контактної групи. Натомість останній обстріл тут був 13 березня 2017 року. “Таким чином дії ОРЛО поки не дозволяють зробити розведення в цій точці”, – констатувала Оліфер.

“На жаль, російська сторона ставить вирішення політичних питань перед рішенням блоку питань з безпеки – повне і стійке припинення вогню, виведення російських формувань і озброєнь з території України.
З великими труднощами в гуманітарній підгрупі триває робота зі звільнення заручників”, – констатувала речниця.

Читайте також:
Сторона РФ і “ДНР” прокоментувала рішення РНБОУ про транспортну блокаду

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна