ООН: бої на Донбасі підвищуть ризик великих техногенних аварій

 

Бої на Донбасі ведуться на території, де розташовані великі хімічні підприємства, що становить загрозу великих техногенних аварій.
Як передає “Новинарня“, про це йдеться в заяві експертів ООН, оприлюдненій на сайті Верховного комісара ООН з прав людини.

“Наразі бої ведуться у містах, наближених до індустріальних центрів, тож зростає загроза влучання у підприємства, внаслідок чого можуть бути серйозні наслідки для тих, хто живе неподалік”, – заявив спеціальний доповідач ООН Баскут Тунчак.

За його словами, 24 лютого обстріли влучили у сховище Донецької фільтрувальної станції, де зберігалося понад 7 тонн газу хлорину, однак контейнери не постраждали. При цьому Тунчак застеріг, що в разі пошкодження хоча б одного 900-кілограмового контейнера загинули б усі у радіусі 200 метрів, а ті, хто перебуває в радіусі 2,4 кілометра, отримали б серйозну шкоду для здоров’я.

“У разі ж значних ушкоджень, упродовж 24 годин потрібно було б проводити евакуацію людей, які живуть у радіусі 7,4 кілометра в напрямку вітру”, – наголосив експерт ООН.

Нагадаємо, в заяві Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ від 25 лютого повідомлялося, що під час обстрілу була пошкоджена Донецька фільтраційна станція, розташована в “сірій зоні”. В СММ ОБСЄ повідомляли, що безпілотник зафіксував пошкодження від снаряду калібром 82 мм, але не уточнили, хто вів цей обстріл.

Читайте також:
Хуг показав фото обстрілу ДФС та невідведення українських танків

Донбас може стати зоною екологічного лиха.
На відновлення потрібно щонайменше $30 мільйонів

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна